Meclis Araştırma Komisyonu Soma'dan Ayrıldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun ve komisyon üyesi milletvekilleri, iki günlük çalışmalarının ardından ilçeden ayrıldı.

Soma ilçesindeki maden faciasıyla ilgili araştırma, inceleme yapmak üzere dün bu ilçeye gelen heyet, çalışmalarının ikinci gününde Rıfat Dağdelen Anadolu Lisesi Konferans Salonu'nda facianın yaşandığı madendeki işçiler ve bölgede başka madenlerde çalışanlarla görüştü.
Sabah 09.00'da başlayan görüşmelerde işçiler, gruplar halinde komisyondaki 17 milletvekillerine yaşadıkları olayları anlattı. Komisyon üyeleri, akşam saatlerine kadar işçileri dinledi, sorular sordu.
- Manisa Baro Başkanı Balkız
Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız da komisyona Soma'daki maden faciasıyla ilgili hazırladıkları ve tespitler ile tekliflerin yer aldığı dosyayı verdi. Balkız, madende elektrikçi olarak çalışan işçinin de komisyonca özellikle dinlenmesini istedi.
Balkız, kazanın meydana gelmesinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü'nün kurumsal olarak yüzde yüz sorumlu olduğunu, TKİ/ELİ Bölge Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan teftiş yapan müfettiş ve kontrol elemanlarının iş güvenliği ve denetim raporlarının tamamıyla incelenmesi, sorumlular hakkında adli soruşturma başlatılması gerektiğini savundu.
Zeynel Balkız, Maden Kanunu'nun rödovans hakkıyla ilgili maddede değişikliğe gidilmesini istedi.
Soma'da iki günlük çalışmalarını tamamlayan komisyon üyeleri, ilçeden ayrıldı.
Kaynak: AA