Alaboyun Maden İşçilerini Rahatlattı

Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasını araştıran TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, iki günlük çalışmalarını değerlendirdi.

Alaboyun Maden İşçilerini Rahatlattı
Maden işçileriyle görüştükten sonra komisyon adına açıklama yapan Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, söz konusu madene şirket tarafından çağırılan işçileri rahatlatan bir açıklama yaparak, “İşçileri üretim amaçlı çağırıyorlarsa bunu Ankara’da gündeme getiririz” dedi.

İki gündür Soma’da çalışma yaptıklarını anlatan Alaboyun, şöyle konuştu: “Önce olay yerini gördük sonra çalışan bir madeni inceledik. Bu sabahtan itibaren işçilerimizi birebir dinliyoruz. Bizim planladığımız 4’erli gruplar halinde 8 kişiyi dinlemekti. Ancak gelen yoğun talep üzerine 18 madenciyi dinlemiş olacağız. Onları dinledikçe gözümüzde fotoğraf oluşuyor. Biz onlardan çok rahat konuşmalarını istedik. Biz bir araştırma komisyonuyuz. Kimseyi soruşturduğumuz yok. Soruşturma özelliğimiz de yok. Bizim bulgularımız soruşturmalara temel teşkil edebilir. İşçilerimizin anlattıklarını dinledikçe soruna çözüm önerileri bile geliyor. Bu çok sevindirici. Çok şeffaf bir şekilde onların konuşmalarını temin etmeye çalışıyoruz. Onlara doğrudan sorularımızı yöneltiyoruz. Bu çerçevede edindiğimiz intibalara göre işçilerin konuya çok vakıf olduklarını gösteriyor. Onların ifadeleri bizim raporlarımıza temel teşkil edecek. Soma’dan ayrılmadan önce STK’ları dinlemeyi istemiştik. Ancak, artık STK temsilcilerini Ankara’ya davet edeceğiz ve onları orada dinleyeceğiz. İşçilerimizin hepsinin Ankara’ya gelme ihtimali yok. İleride tekrar geleceğiz.”
TBMM Plan Bütçe Komisyonunda görüşülen ve maden sektörünü yakından ilgilendiren yasayla ilgili konuşan Ali Rıza Alaboyun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Plan bütçe komisyonunda görüşülen yasanın alt komisyona sevk edildiğini biliyoruz. O yasa daha çok işçilerin sosyal haklarına yönelik bir düzenleme. Bizim komisyon olarak aldığımız karara göre zaman içinde edindiğimiz bulguları hükümetimizle bakanlarımızla paylaşacağız. Raporlarımızı yazmayı beklemek istemiyoruz. Yaz döneminde çalışmazsak bunun Aralık sonuna kadar sürme ihtimali var. Ocaklar yaşayan biyolojik bir yapıdır. Onlara müdahale edilmesi gerekiyor.”
Alaboyun'a, "İşçilerin işten çıkarılma konusunda kaygılı oldukları" hatırlatıldı. Alaboyun da şunları söyledi:
“Ben buradan maden şirketi sahibi ve yöneticilerine seslenmek istiyorum. Buraya bizimle konuşmaya gelen işçiler bizimle duygularını paylaştı. Kimse kimseyi suçlamıyor. Buraya gelenler sorunun tekrar etmemesi için dileklerini anlatıyor. Burada suçlanan kimse yok. İşçiler sırf buraya geldi diye bu komisyon onların görüşlerine başvurdu diye işçileri kapıya koymak veya onları cezalandırmak gibi bir konuyu asla tasvip edemeyiz. Biz bu işin takipçisi oluruz komisyon olarak. Bakanlık ve ilgililer nezdinde devreye gireriz. Onun için işçiler bizimle rahat rahat konuşabilirler.”
Bir gazetecinin işçilere yönelik gönderilen ‘3 gün içinde işbaşı yapılmazsa işten çıkarılacaksınız’ yazılı çağrı mektupları hakkında da konuşan Alaboyun, şunları kaydetti:
“Mevcut madene zaten dönme yok. Maden kapalı duvarları örülü halde duruyor. Yalnız bu şirketin Atabacası ve Işıklar olmak üzere iki ocağı daha var. O ocaklarda da çeşitli sorunlar sonucu üretim durdurulmuş. Bu halde bazı işçilerin ocağa gelmesi gerekiyor. Taban kabarmasın, tavan çökmesin, havalandırma şartları belli düzeyde olsun diye yapılması gereken bazı çalışmalar var. Ocağın bir bakımı lazım. Tamiri onarımı ve taraması lazım. Bu gelen mektuplar üretim amaçlı değil. Sırf ocağı canlı tutabilmek için bazı işçiler çağırılıyor. Bu yasa gereği yapılıyor. Bunun dışında işçiler zorunlu olarak üretim için çağırıldıysa bu teftiş kurulunun üretim durdurma kararına aykırıdır. Bunun dışında bir işçiyi üretim için çağırma konusu varsa biz bunu Ankara’da gündeme getiririz.”
Kaynak: İHA