Burhaniye’de Stevia Üretimi Yaygınlaştırılıyor

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, ana vatanı Güney Amerika olan Stevia (şeker otu) üretiminden olumlu sonuç alınırken, ilk defa fide üretimine başlandı.

Burhaniye’de Stevia Üretimi Yaygınlaştırılıyor

İlçede Stevia Derneği kurulurken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Kaymakamlık işbirliğiyle örnek bahçe oluşturuldu. İlçede üç yıl önce başlatılan stevia üretiminden olumlu sonuç alınırken, kurulan serada fide üretimine başlandı. Bu yıl en az 50-60 dekar alanda ekim planlanırken, hazırlanan fideler yurdun değişik yerlerine de gönderilmeye başlandı. Bu arada stevia bahçesinde çapa yapan kadınlar da, evlerine bu bitki sayesinde ekmek götürdüklerini söyledi.

Stevia tarlasında çapa yapan kadınlardan Hatice Üstün, “Bu sene geliyoruz bu şeker oto çapalamaya. Ama, çok güzel. Ekmek parası götürüyoruz evimize. Askerdeki oğluma harçlık gönderiyorum. Yani çok güzel bir iş” dedi.

Gülizar Yıldırım da, “Biz ilk defa şeker otunu kendimiz ekmiştik. 3 senedir de bu işin içinde çalışıyoruz. Evimizin ihtiyacını gideriyoruz. Bu şeker otunu herkesin ekmesini isterim. Yeni iş sahası açılsın” dedi.

Ayşe Okdemer ise, “Ben şeker otuna bu gün eldim. Nasıl olduğunu merak ediyordum haniden beri. Öğrendik. Çok güzel bir şeymiş. Herkes yapsın. Herkes evine ekmek götürsün. Benim başımda iki tane yetim var. Kocam da hasta. Onun için çalışmak zorundayım” dedi.

Stevia Derneği Başkanı Selahattin Güvenç de, “Stevia bitkisi yani şeker otunu 3 senedir Burhaniye de ektik. Gittikçe yaygınlaşıyor. Bize gelen yoğun talep üzerine fidemizi de kendimiz üretiyoruz. Bu şekilde dağıtıma başlıyoruz. Sevk etmeye da başladık. Bu yıl ki hedefimiz en az 50-60 dönüm yaparken, zaten bakanlığımız da sıcak bakıp ilgilenmeye başladı.

Sonuçlarının olumlu olacağını düşünüyorum. Bir sürü insana iş ve aş verecektir. İnsanlığımız için de sağlıklı bir ürün olacaktır. Diyabetliler için de sağlıklı bir yaşama hoş geldiniz diyorum” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Dursun Okur, “Alternatif ürün arayışı içinde stevia üretimine devam ediyoruz. İlk defa bu sene ilçemizde bu fide üretip ilçemiz, bölgemiz çiftçilerine dağıtmayı düşünüyoruz. Daha önce, fideleri Antalya da fide fabrikalarında üretip proje kapsamında dağıtmıştık. Bu sene ilk defa Burhaniye bu serada ilçemizde üretip dağıtıyoruz. İnşallah, bölgemizde bir alternatif ürün olmaya devam ediyor stevia ürünü. Bunu da çiftçimize bölgemize tanıtmayı düşünüyoruz. İnşallah çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Kaynak: İHA