Çiftçilere Çekirge Uyarısı

Samsun Gıda Tarım, Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, çiftçileri çekirge zararlısına karşı uyardı.

Güven, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, çekirgenin bitkileri yemek ve saplarını kesmek suretiyle ürüne zarar verdiğini söyledi.

Özellikle genç bitkilere daha çok zarar verdiğini belirten Güven, "Çekirge, çok yıllık bitkilerin yeni sürgün ve filizlerini, yaprak ve çiçeklerini hatta dane ve meyvelerini yiyerek yüzde 100'e varan zarara neden olabilir. İlimizde son yıllarda yeşil çekirge nimf çıkışları başlamıştır. Boş işlenmeyen arazilerde ve köy ortak kullanım alanlarında, devlet yardım mücadelesi olarak yürütülmektedir. Nisan ayı sonu itibariyle Havza ilçesi Şeyhgüven köyünden gelen ihbar üzerine İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarının nezaretinde 7 litre cpermetryn etken maddeli ilaç ile kimyasal mücadele başarıyla tamamlanmıştır" dedi.

Kimyasal mücadelede kullanılan ilacın, insan ve çevre sağlığını tehdit etmeyecek ölçülerde olması gerektiğini vurgulayan Güven, "Çekirge zararlısının tarıma ve ekonomiye verdiği zararın boyutu çok fazladır. Çiftçilerden gelen ihbar ve şikayetler zamanında değerlendirilmektedir. Ayrıca çiftçilerimiz de bu zararlıyla mücadele etmelidir" diye konuştu.

Kaynak: AA