'19 Mayıs Şehri'Nde Bayram Coşkusu

Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Bandırma Vapuru ile gelerek ayak bastığı Samsun, 19 Mayıs coşkusunu yaşamaya hazır.

Bazı kaynaklarda, "Türk milletinin kurtuluş savaşının başladığı gün" olarak kabul edilen 19 Mayıs, Samsun için ayrı önem taşıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Doğum günüm" dediği 19 Mayıs'ta, ülke genelinde düzenlenen kutlamalarda Atatürk saygıyla anılırken, 19 Mayıs'ın anlam ve önemi gençliğe anlatılıyor.
Her yıl coşkuyla kutlanan bayram kapsamında "19 Mayıs şehri" Samsun'da mayıs ayı boyunca çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Samsun için özel bir anlam ifade eden 19 Mayıs'ı kutlama etkinlikleri, çeşitli spor turnuvalarıyla başladı.

Kutlamalar kapsamında 10-11 Mayıs'ta gerçekleştirilecek 7. Uluslararası Gençlik Öğrenci Buluşması, birçok ülkeden Samsun'a gelecek gençleri kardeşlik için buluşacak.
Kentte, 10-16 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek Bölgesel Bedensel Engelliler Basketbol Şampiyonası'nın da içinde bulunduğu etkinliklerde, Anneler Günü'nde de program gerçekleştirilecek. Çeşitli konferans ve kongrelerin yer aldığı kutlamalarda 15 Mayıs'ta Gençlik Şöleni, 16-19 Mayıs tarihlerinde Altınpars Uluslararası Gençlik Kısa Film Festivali düzenlenecek.
Sergi, kamp ve konserlerin yer alacağı 19 Mayıs kutlamaları kapsamında 17 Mayıs'ta Dragon Bot Fly Board Jet Ski ve Bloco Entrudoritim Grubu yarışmaları, yine aynı tarihte Okçuluk Festivali, sonraki gün ise Gençlik Bayrak Yürüyüşü, 1. Halk Oyunları Festivali Gala Programı yapılacak.
- SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları, 19 Mayıs için uçacak
19 Mayıs günü ise Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayacak törenler, Tütün İskelesi'nde Türk bayrağının karaya çıkışı ve temsili gösterilerin düzenlenmesinin ardından Cumhuriyet Meydanı'nda devam edecek.
Klasik arabaların şehir turuyla sürecek etkinliklerde Hava Kuvvetleri Komutanlığının gösteri ekibi SOLOTÜRK ile Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi Türk Yıldızları, Samsun semalarında gösteri yapacak.
- Dünya drift rekoru denemesi
Şehrin dört bir yanında devam edecek kutlamalarda bir de önemli denemeye imza atılacak. Batıpark otopark alanında saat 17.00'de "dünya drift rekoru" denemesi yapılacak. Aynı gün kentin birçok yerinde konser düzenlenecek.
23 Mayıs'ta ise Tütün İskelesi'nden Ulusal Kurtuluş Mücadelesi 6. Anma Yürüyüşü başlayacak. Yürüyüş 25 Mayıs'ta Havza'da son bulacak. Etkinlikler 25 Mayıs'ta Batık Gemiye Dalış ve Ailemle Spor Yapıyorum programlarıyla son bulacak.
Kaynak: AA