Ulusal Turunçgil Konseyi’nin Yeni Başkanı Kaçmaz Oldu

Ulusal Turunçgil Konseyi'nin yeni başkanı Kemal Kaçmaz oldu.

Ulusal Turunçgil Konseyi’nin Yeni Başkanı Kaçmaz Oldu
7 yıldır Ulusal Turunçgil Konseyi başkanlığını yürüten Ali Kavak, genel kurulda görevini, Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz'a devretti.
Ulusal Turunçgil Konseyi'nin (UTK) Olağan Genel Kurulu, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) toplantı salonunda dün yapıldı. Mevcut Konsey Başkanı Ali Kavak, genel kurulda yeniden aday olmadı. Aynı zamanda Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı olan Kavak, genel kurulda yaptığı açılış konuşmasında, 2007’den bu yana konsey başkanlığı yaptığını belirterek, “Hem yasa gereği hem talebim doğrultusunda bu görevi bundan sonra bir başka arkadaşımın ve kurumun yürütmesini rica ettim. Bundan sonra aktif görev almasam da UTK’nin çalışmalarına desteğim sürecektir” dedi.

Başkanlığı döneminde UTK olarak çok güzel ve başarılı projelere imza attıklarını dile getiren Kavak, özellikle Türkiye’deki narenciye üretiminin envanterini çıkarmak amacıyla gerçekleştirilen Uzaydan Algılama Sistemi’nin çok önemli bir proje olduğunu söyledi.

Narenciye Tanıtım Grubu, UTK ve ihracatçı birliklerinin sacayağı gibi olduğunu vurgulayan Kavak, “Hepsinin amacı bir. Bu ortak amaçlar doğrultusunda bu sektörü olması gereken yere getirmek için hep birlikte çalışacağız” diye konuştu.

Genel kurulda daha sonra yapılan seçimde UTK başkanlığına Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz seçildi. Seçimin ardından konuşan Kaçmaz, genel kurulun Türkiye’nin turunçgil sektörüne hayırlar getirmesini dileyerek, “Sizlerin güveni sayesinde Ulusal Turunçgil Konseyi’nin başkanı olmaktan dolayı büyük mutluluk ve gurur duyuyorum ve destekleriniz için teşekkür ediyorum. Tabii ki, önümüzde önemli bir süreç var. Sayın Ali Kavak başkanımızdan aldığımız bu bayrağı daha yükseklere taşımayı, hepimizin kutsal görevi olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında, 2020 yılında İçel’de yapılacak Dünya Turunçgil Kongresi’ne de değinen Kaçmaz, sektör olarak ve Ulusal Turunçgil Konseyi olarak kongreye iyi hazırlık yapılması gerektiğinin altını çizdi. Dünya Turunçgil Kongresi’nin, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa gerçekleştirileceğine dikkat çeken Kaçmaz, şöyle devam etti: “Bu kongrenin, ülkemizi ve sektörümüzü tanıtma adına son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Sektörümüzün tanıtımına, gelişmesine, yeni türlerin ülkemizde gelişmesine büyük katkıları olacağına inanıyorum. Bu sebeple kongreyle ilgi çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.”
2023 yılında yaş meyve sebze sektöründe ihracat hedefinin 10 milyar dolar, narenciye ihracat hedefinin de 3,5 milyar dolar olduğunu anımsatan Kaçmaz, bu hedefe ulaşmayı amaçladıklarını ve bunun için de canla başla çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Öte yandan, genel kurulda başkanlık koltuğunu Kaçmaz’a devreden Ali Kavak, tüm UTK üyelerinin ortak kararıyla “UTK Onursal Başkanı” seçildi. UTK’nin yeni Yönetim Kurulu ise şu isimlerden oluştu:
“Kemal Kaçmaz, Cengiz Gökçel, Enis Gürbüz Hekimoğlu, Uğur Paksoy, Ersan Doğan, Atay İşimtekin, Mehmet Ateş, Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu, Özden Özler.”
Kaynak: İHA