'Türk İş Sebil'

HAKAN FİRİK- Burhaniye ilçesinde bir kahvehane işletmecisi, sıcak yaz günlerinde müşterilerine vereceği soğuk suyu elde etmek ilginç bir yöntem geliştirdi. Meşrubat dolabının içine boru yerleştiren işletmeci, damacanadan pompaladığı suyun soğumasını sağlayarak öbür taraftaki musluktan alıyor.

Kahvehane işletmecisi Şevket Yavuz, iş yerinde kullandığı içecek dolabının iki yanından birer delik açıp bu makinenin soğutma bölümüne plastik borular döşedi.
Borulardan birini su damacasına bağlayan Yavuz, diğerinin ucuna da musluk monte etti.
Damacanada bulunan normal ısıdaki su, tesisat vasıtasıyla dolabın bir tarafından giriyor ve öbür yanından buz gibi soğumuş olarak çıkıyor.
Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirdiği masrafsız bu sistem sayesinde hem müşterilerinin içeceği suyu hem de meşrubatları soğuttuğunu söyledi.

Müşterilerinin, sisteme "Türk iş sebil" adını verdiğini dile getiren Yavuz, "Hem enerjiden tasarruf ediyorum hem suyumu soğutuyorum hem de yerden kazanıyorum. Nasıl olsa meşrubatları soğuttuğum içi su dolu buzdolabı sürekli çalışıyor. Ben de dolabın arkasına iki delik açarak plastik boruları buradan geçirdim. Bu sayede borunun içindeki su soğuyarak musluktan akıyor" dedi.

Bu sistemi, müşterilerinin çok beğendiğini anlatan Yavuz, bazılarının, içecekleri suyu kendilerinin aldığını sözlerine ekledi.
Kahvehanenin müdavimleri ise sistemin, suyu hızlı bir şekilde soğutarak sıcak havalarda serinlemelerini sağladığını ifade etti.

Kaynak: AA