Tekirdağ'da Osmanlı Kıyafetleri Defilesi

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin tasarladığı, Osmanlı döneminde, sarayda yaşayan kadınların giydiği kıyafetler düzenlenen "Osmanlı'nın Büyü Dokunuşları" defilesiyle sergilendi.

NKÜ Piramit Salon'da düzenlenen defilede Osmanlı motifleri ve desenleriyle süslenmiş birbirinden renkli kıyafetler izleyicilerin beğenisine sunuldu.
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dilber Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, hazırladıkları 23 parçalık koleksiyonun, 13. ve 18. Yüzyıl Osmanlının Saray kadın giyisilerinden göynek, yelek, şalvar, kaftanlar, entariler, gelinliklerden oluştuğunu söyledi.

Uzun zamandır Osmanlı kıyafetleri hakkında araştırmalar yaptığını belirten Yıldız, "Uzun zamandan beri Osmanlı kıyafetlerini araştırmaktaydım. Bunu bir proje haline getirdim. Öğrencilerimle beraber bu koleksiyonu oluşturduk. Osmanlı'nın ihtişamını, zenginliğini anlatmak istedik. Normal tasarımlarını, süsleme ve dikiş tekniklerini öğrencilerimle beraber tasarladık" dedi.

Bazı öğrencilerinin, kendi tasarladıkları kıyafetleri defilede giydiğini ifade eden Yıldız, amaçlarının öğrencilerin ufkunu açarak geçmişteki kültürü günümüz ortamına yansıtmak olduğını vurguladı.
Yıldız, koleksiyonun, başta kırmızı olmak üzere, özellikle sarı, mor, pembe krem rengi giyisilerden oluştuğunu ve motiflerinde de Osmanlı motiflerini, desenlerde, başlıklarda Osmanlı'dan izler taşımasına da dikkat ettiklerini aktardı.
Defileyi, NKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şefik Kurultay ile akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar izledi.
Kaynak: AA