Burhaniye’de Öğrencilere Trafik ve İlkyardım Dersi

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Ayvalık Aktif Sosyal Tüm Engelliler Dostları (ASTED) Derneği başkanı görme engelli Namık Tuncel, Faruk Kızıklı İlkokulunda öğrencilere trafik, ilkyardım ve itfaiye yardımları konusunda eğitim verdi.

İtfaiye, trafik ve ambulansı tanıma fırsatı bulan minikler mutlu oldu.
Bir trafik kazası sonucunda görme engelli hale gelen Namık Tuncel, 4 yıl önce başlattığı çalışmalarda bu güne kadar 19 okulda eğitim verdi. Tuncel, kaymakamlar, belediye başkanları, milli eğitim müdürleriyle polis ve jandarmayla işbirliği yaparak bu güne kadar 15 bin öğrenciye eğitim verdi. Faruk Kızıklı İlkokulu bahçesinde, trafik baş polisi Erol Arslan, trafik kuralları konusunda bilgiler verirken, sağlık görevlileri ambulansı tanıttı ve itfaiyeciler de yaptıkları işleri anlattı. Öğrenciler ile teker teker ilgilenen Namık Tuncel de 110, 112, 155 ve 156 telefon numaraları hakkında bilgiler verirken, asılsız ihbarlardan kaçınılmasını istedi. Eğitime, 3. ve 4. sınıflarda okuyan 160 öğrenci katıldı.

Eğitime katılan öğrenciler mutluluklarını dile getirdi. Bir öğrenci, “Önemli numaraların gereksiz yere aranmaması gerektiğini öğrendik. Bu geziden çok mutlu olduk” derken diğer bir öğrenci” Burada itfaiyecilerin neler yaptığını öğrendim. Çok korktum. Çünkü gerçek bir şey olduğunu sandım. Numaraları öğrendik. Burada neler olacağını anlattı polisler bize. Çok mutlu olduk” dedi.

Bir başka öğrenci de, “Ambulansların ne kadar önemli olduğunu, itfaiyelerin yanmakta olan evleri nasıl kurtardığını öğrendim. Ambulansların şoförlerinin de çok önemli işleri var. İnsanları iyileştiriyorlar” dedi.

Görme engelli Namık Tuncel de, “Yaklaşık 4 seneden beri böyle bir çalışmama içindeyiz. Sayın kaymakamlarımız, belediye başkanları, milli eğitim müdürleri ve jandarma ile birlikte ekip kurduk. Her gittiğimiz ilçede okullarımızda çocuklarımızın trafik kazaları, ev ve okul kazalarından kendisini nasıl koruyup ne yapması gerekir, kimlerden yardım alır, bunları çocuklarımıza anlatıyoruz. Bir de Emniyet Genel Müdürlüğü ile birlikte yapmış olduğumuz araştırmalarda 2010-2012 senesinde trafik kazalarında önemli bir artış olduğunu öğrendik. 10 yılda trafik kazalarında çok ciddi artış olduğunu gördük. Buna dur demek için neler yapmamız gerektiğini anlatıyoruz. 1 milyon 296 bin tane trafik kazası var. Bu sadece 2012 senesine ait rakam. 268 bin tane ağır yaralı var. Bunun yüzde onunu alırsak 2012 senesinde 27 bin engelli üretmişiz. Bunun için de, ev kazası, okul kazası ve jandarmanın verileri dahil değil. Şimdiye kadar yapmış olduğumuz çalışmalarda Çanakkale’den Çeşme arasında 19 okulda çalışma yaptık. 15 bine yakın talebe söz konusu. Şimdi de Burhaniye’deyiz. Buradan Edremit’e gideceğiz. Belki başka okullar da biz gitmeden kendileri çalışma yaparlar diye düşünüyorum” dedi.

Kaynak: İHA