İşitme Engelliler İçin 'Kapı Zili' Yaptı

Doğuştan işitme engelli Bafa Ortakokulu 6. sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Ali Karataş, kendi yaşadığı zorluklardan yola çıkarak "İşitme engelliler için kapı zili" geliştirdi.

Buluşunu "Milas Mucidini Arıyor" yarışmasında sergileyen Karataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evde yalnız kaldığı zamanlarda çalan kapı zilini duymaması nedeniyle gelenleri karşılayamadığını söyledi.

Kendisi gibi çok sayıda işitme engellinin de benzer zorluklar yaşadığını ifade eden Karataş, düzeneğin çalışma prensibini anlattı. Prototip olarak geliştirdiği düzeneğin, düşük maliyetlerle yaygınlaştırılabileceğini kaydeden Karakaş "Sistem, zile basılması durumunda devrenin birbirini tamamlayarak, evdeki ampul sistemi çevresine yerleştirilen pervanenin dönmesi üzerine çalışıyor. Zile basıldığı anda evde oturan engelli, pervanenin döndüğünü fark ederek kapıya yöneliyor" diye konuştu.

Bafa Ortakokulu Fen ve Teknoloji Öğretmeni Serap Uygun da engellilerin yaşamını kolaylaştırabilecek projenin uygulama alanının bulunduğunu ve patent başvurusu yapacaklarını dile getirdi.

Kaynak: AA