Akçakale Kalesi Bahçe Olarak Kullanılıyor

Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı Akçakale beldesindeki 700 yıllık Akçakale Kalesi, bahçe olarak kullanılıyor.

Akçakale Kalesi Bahçe Olarak Kullanılıyor

1297-1300 yılları arasında İmparator Aleksios 2 tarafından yaptırılan ve 1468 yılında Osmanlı yönetimine geçen Akçakale Kalesi, Cumhuriyet döneminde hazine malı olarak devlete devredildi. 2005 yılında kamulaştırılan Akçakale Kalesi, 19 Temmuz 2007 tarihinden kurtarma kazılarına başlandı. Çalışmalara başlanan tarihten itibaren kazı alanında 4 iskelet, kemik parçaları, toprak kartlar, bronz çiviler ve Bizans seramiği parçaları bulunmasından sonra yapılan çalışmaların ardından kazı çalışmaları sona erdi

Moloz ve kesme taştan yapılan kalenin, büyük bölümü yıkılmasına rağmen ana gövdesi günümüze kadar ulaşırken, son yıllarda kalenin bahçe olarak kullanıldığı gözlendi.

Öte yandan, son yıllarda kalenin çöplük ve top sahası olarak kullanıldığı üzerine basında haberlerin kullanılmasına rağmen Akçakale Kalesi’nde bugüne kadar herhangi bir çalışma başlatılmadı. Kale, 2005 yılında 475 bin TL bedelle kamulaştırılırken, kaledeki kurtarma kazısı için Kültür ve Turizm Bakanlığınca 10 bin, Trabzon Valiliği İl Özel İdaresi'nce 10 bin TL ödenek ayrıldı.
Kaynak: İHA