Diyarbakır'da Kan Davası Barış Yemeğiyle Sonlandı

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bir kişinin ölümüyle başlayan kan davası, kanaat önderleri ve BDP'lilerin girişimleriyle barışla sonuçlandı.

Taş ile Altan aileleri arasında 3 ay önce yaşanan anlaşmazlık sonucu bir kişinin ölümüyle başlayan kan davasının son bulması nedeniyle Kocaköy ilçesine bağlı Günalan köyünde barış yemeği verildi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın da katıldığı yemekte konuşan Aydoğan, toplumsal, sosyal ve siyasi meselelerde zor olanın barış kararının alınması olduğunu söyledi.

Kolay olanın çatışma ve savaş olduğunu belirten Aydoğan, "Her iki aileyi de zor olanı seçtikleri için, barışmayı kabul ettikleri için ve bunu yaparak iç barışımızı, toplumsal barışımızı güçlendirdikleri için kutlamak istiyorum" dedi.

Çözüm sürecine de değinen Aydoğan, şunları kaydetti:
"Yaklaşık bir yıldan beri Türkiye'de Kürt sorunu çözümüyle ilgili barışla ilgili bir süreç devam etmektedir. Sayın Öcalan'ın 21 yıldan bu yana sürdürdüğü barış arayışı çabası sayesinde bir yıldan beri ülkemize cenaze gelmemektedir. Bu şüphesiz ki toplumsal barışımız açısından, kendi iç barışımız açısından da önemli bir noktadır. Ama tabii ki dünyadaki bütün çözüm ve barış meselelerinde olduğu gibi her zaman çözüm ve barış süreçlerinin sonucu önemlidir. Şimdi biz hep birlikte Kürt ve Türk halkı olarak bu sonucu görmek istiyoruz. Yani barışı görmek istiyoruz."
-"Yanlışlıkları, haksızlıkları düzeltmenin tek bir yolu vardır. Oturmaktır, konuşmaktır"
Kışanak ise barışa tanıklık etmek için toplandıklarına değinerek, herkesin arzu ve hedefinin büyük barışı tesis etmek olduğunu söyledi.

Büyük yola giden yolun, halkların birliğinden geçtiğini ifade eden Kışanak, bu nedenle toplumsal barışın son derece önemli olduğunu ifade etti.

Gençlere nasihatlerde bulunan Kışanak, "Bir anlık öfkeyle hareket etmek telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkarıyor. Bir haksızlıkla karşılaşabilirsiniz ama hiçbir yanlış başka bir yanlışla telefi edilemez. Yanlışlıkları, haksızlıkları düzeltmenin tek bir yolu vardır. Oturmaktır, konuşmaktır."
Konuşmaların ardından Kur'an-ı Kerim okunarak dua edildi. Daha sonra yemeğe katılan aileler el sıkışarak barıştı.
İki aile arasında 3 ay önce anlaşmazlık sonucu çıkan kavgada Mehmet Can Taş (27) hayatını kaybetmişti.
Kaynak: AA