Ankara ve İstanbul'da Gezi Parkı gerginliği

Gezi olaylarının yıldönümü dolayısıyla eylem yapan gruplara polis müdahale etti.

Ankara ve İstanbul'da Gezi Parkı gerginliği
İstiklal Caddesi'nde, Galatasaray Meydanı'nın ilerisinde ve caddeye çıkan Meşelik Sokak'ta toplanan iki ayrı grup, slogan atmaya başladı.

Güvenlik amacıyla bekleyen polis ekipleri, grupları, eylemlerinin izinsiz olduğu ve dağılmaları gerektiği yönünde uyardı. Polis ekipleri, Meşelik Sokak'taki grubun önünde barikat oluşturarak İstiklal Caddesi'ne çıkışlarını engelledi.

Caddedeki gruba destek veren HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkcü, HDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel ile CHP milletvekilleri Hüseyin Aygün, Mahmut Tanal ve İlhan Cihaner, polis yetkilileriyle görüşerek, grubun anma yapmak üzere Gezi Parkı'na yürümesine izin verilmesini istedi.

Grubun yürümesine izin vermeyen polis ile bazı kişiler arasında arbede yaşandı. Polisler, kalkanlarıyla ve TOMA'ların da desteğiyle gruptakileri Galatasaray Lisesi'ne doğru uzaklaştırdı. Arbedenin sürmesi üzerine biber gazı ve tazyikli suyla müdahale eden polis, gruptan bazı kişileri gözaltına aldı. Eylemciler dağılarak ara sokaklara kaçtı.

Olaylar sırasında caddedeki bazı iş yerlerinin camlarının kırıldığı görüldü.

Ayrıca polis, İstiklal Caddesi'ndeki Fransız Konsolosluğu önünde toplanan grubun Taksim Meydanı'na yürümesine izin vermedi.

Polis, yürüyüşün izinsiz olduğunu belirterek, gruptakileri dağılmaları yönünde uyardı. Uyarılara rağmen dağılmayan gruba, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi. Müdahalenin ardından, gruptakiler ara sokaklara dağıldı.

Gruptan 5 kişiyi gözaltına alan polis ekipleri, bu kişileri Taksim Meydanı'nda bekletilen polis midibüslerine götürdü. Bu sırada, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, polislere tepki gösterdi. Tanal ile polisler arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

OKMEYDANI'NDA BİR GRUP YOLU KAPATTI
Okmeydanı'nda, Şark Kahvesi mevkisinde toplanan yaklaşık 150 kişilik grup da Piyalepaşa Caddesi'ne doğru yürüdü. Caddeyi trafiğe kapatan ve barikat kuran gruptakiler, çeşitli sloganlar attı.

Polisin uyarılarına rağmen dağılmayan eylemcilere müdahale edildi. Ara sokaklara dağılan gruptakiler, polise molotofkokteyli, havaifişek ve taşla karşılık verdi.

Caddedeki barikatı kaldıran polis, güvenlik nedeniyle yolu trafiğe açmadı.

16 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Sloganlar eşliğinde Tarlabaşı'ndan Taksim Meydanı'na çıkmaya çalışan bir grup, polis ekipleri tarafından uyarıldı. Uyarıları dikkate almayan gruptan 16 kişi gözaltına alındı.

Kadıköy'de de Altıyol, İskele Meydanı ve Haydarpaşa ile çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındığı gözlendi.

Haydarpaşa Garı'nda toplanan bir grup, tulum, gitar ve tef eşliğinde şarkı söyledi. Bir süre burada eğlenen gruptakiler daha sonra dağıldı.

ANKARA KIZILAY'DA MÜDAHALE

Ankara ve İstanbul'da Gezi Parkı gerginliği

Kızılay Meydanı'nda izinsiz gösteri yapmak isteyen gruba polis tazyikli suyla müdahale etti.

Bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri ve çeşitli gruplar, Gezi Parkı odaklı olaylarının birinci yılı dolayısıyla Kızılay Meydanı'nda toplandı.

Kızılay Meydanı'nı trafiğe kapatan gruba polis dağılmaları yönünde uyarılarda bulundu. Polis, uyarılara uymayan gruba daha sonra tazyikli suyla müdahale etti. Müdahalede göstericiler polise havai fişek ve taş attı.

Öte yandan Kuğulu Park'ta toplanan ve Olgunlar Caddesi'ndeki Madenci Anıtı'na yürüyen grup, bir süre bekledikten sonra dağıldı.
Kaynak: AA