Ak Parti İzmir'de Akay Dönemi Kapandı

30 Mart yerel seçimlerinde, İzmir'de bir belediye kaybedip 6 belediye kazanabilen, Binali Yıldırım'la girdiği büyükşehir yarışında CHP'ye karşı üçüncü kez kaybeden AK Parti'de fatura il yönetimine kesildi.

Ak Parti İzmir'de Akay Dönemi Kapandı
İki aylık sürenin ardından Ankara'ya çağırılan İl Başkanı Ömer Cihat Akay'dan istifası istenerek, üç gün süre verildi.

Akay da yerine üç isim önererek İzmir'e döndü.
AK Parti'de yerel seçim sonuçlarına yönelik hesap sorma operasyonunda düğmeye basıldı. Başbakan Erdoğan'ın Efes Tatbikatı için geldiği İzmir'de teşkilatla Kaya Termal Otel'de yaptığı toplantıda değişim ihtiyacını dillendirdiği, gelişmelerin bu ziyaretin ardından gerçekleşmesinin dikkatlerden kaçmadığı belirtildi. İktidar partisinin Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu Ankara'ya davet edilen AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ve yönetiminden istifalarını istedi ve dilekçelerini de en geç 3 gün içinde Genel Merkez’e göndermelerini talep etti. Bu sürpriz gelişme AK Parti İzmir'de şok etkisi yaptı. Akay'ın teşkilattan kendisine ulaşanlara, il yönetimi olarak istifasının istendiğini doğrulayarak, ''İstifamızın istendiği doğru. Genel Merkezimizin kararı karşısında boynumuz kıldan ince. Bizden yeni yönetim için teklifimizi aldılar. Partimiz için hayırlısı olsun'' dediği ifade edildi. 2011'de Ömür Kabak'ın istifasının ardından bu göreve atanan Akay, bir yıl sonra yapılan kongrede seçilerek gelmişti. Partisini 30 Mart yerel seçimlerine götüren Akay'ın yönetimindeki AK Parti, bu kez Binali Yıldırım'la çok iddialı olarak girdiği seçimlerde, büyükşehirde CHP karşısında üçüncü kez mağlup olurken, en az 10 belediye hedefini yakalayamadı. İzmir'de tek belediyesi Bayındır'ı kaybeden iktidar partisi, sadece 6 belediyeyi kazanabildi. Bunu başarı olarak niteleyen Ömer Cihat Akay da il yönetiminde istifa yerine sadece rotasyonla yetindi. Seçimde Binali Yıldırım ekibine yakın destek veren medya ve tanıtımdan sorumlu Aziz Demir'i siyasi ve hukuk işleri sorumluluğuna getiren Akay, Atilla Kaya'yı da teşkilattan sorumlu il başkan yardımcısı olarak bıraktı.

Yönetiminin istifasını isteyen Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Akay sonrası için çalışma başlatırken, il başkanlığı koltuğu için Bekir Pakdemirli, Yıldırım Ulupınar'ın genel merkez tarafından düşünülen güçlü adaylar olduğu, Akay'ın yerine yardımcısı Atilla Kaya, Fevzi Bayram ve Rahmi Taştan'ı önerdiği ileri sürüldü.
Kaynak: İHA