Milas'ta Çiftçinin Yeni Alternatifi Açıklaması

Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından tarımda ürün çeşitliliğini arttırmak için yapılan çalışmalar kapsamında Derince Mahallesi’nde 2 çiftçinin arazisinde dikilen patateslerin hasadı yapıldı.

Milas'ta Çiftçinin Yeni Alternatifi Açıklaması

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü desteğiyle Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından ilçede yürütülen Alternatif Tarım Ürünlerini Yaygınlaştırma Projesi kapsamında Derince Mahallesinde tarla günü düzenlendi.

Etkinliğe Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Oktay Çelik, Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık şube müdürleri ve personelleri, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Süleyman Öner, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Teknik İşler Koordinatörü Dr. Gün Kırcalıoğlu Derince Mahalle Muhtarı Saldıray Çetin ve mahalle sakinleri katıldı.

Değişik şekillerde tüketilen bir tarım ürünü olan patatesin önemini ilçede yaygınlaştırmak amacıyla Derince Mahallesi’nde ikamet eden 2 çiftçinin arazisinde üretimi gerçekleştirilen patatesin ilk hasadı dün düzenlenen etkinlikle gerçekleşti. Etkinlikte konuşan çiftçi Hasan Kumral geçtiğimiz yıl yapmış olduğu patates ekiminden verim alamadığını ancak bu yıl İlçe Tarım Müdürlüğünden almış olduğu sertifikalı tohumlarla yapmış olduğu üretimden çok iyi verim aldığını kaydetti.

Diğer çiftçi Yılmaz Akbay da yapmış olduğu üretimden çok iyi verim aldığını kaydederek, desteği olan herkese teşekkür etti. Ürün çeşitliliğinin artmasının sevindirici olduğunu dile getiren Mahalle Muhtarı Saldıray Çetin, mahallelerinde toprak tahlillerinin yapılması gerektiğini belirterek, “Toprak tahlilleri yapılınca üretim kalitemiz de artacak, üreticinin de maliyeti düşecektir.”dedi.

Üretici bakımından yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Muhtar Çetin, “En büyük sorunumuz pazar sıkıntısı ve Milas’ta meyve sebze halimizin olmaması. Ayrıca mahallemizde soğuk hava deposuna ihtiyacımız var. Mahallemizdeki atıl durumda bulunan okulumuzu soğuk hava deposu kullanılması için bazı resmi yazışmalarda bulunduk ama sonuç alamadık. Buradan yetkililerimize seslenmek istiyorum.”şeklinde konuştu.

Derince Barajı’nın su tutmaya başladığına dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, çiftçilerin artık su sıkıntısı yaşamayacağını elektrik ve mazota gerek kalmayacağını dile getirerek çiftçilerin 2015 yılından itibaren rahatlıkla sulama yapabileceklerini ifade etti.

Atıcı ayrıca, pazar sorunun çözülebilmesi için özellikle ürünlerin kaliteli olması gerektiğine dikkat çekti. Çiftçilerin laboratuar sorununa da değinen Ziraat Odası binasının bir bölümünü laboratuar olarak hazırladıklarını belirterek en kısa zamanda tamamlamak istediklerini ve burada ürünlerin analizlerini yapmak istediklerini dile getirdi. Konuşmasında muhtarın taleplerinde halkı olduğunu dile getiren İl Müdürü Nazif Ekici Bakanlığın bu taleplerle ilgili çalışmaları olduğunu ve Muğla genelinde de 15 adet soğuk hava deposu hazırlayacaklarını dile getirdi. Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Süleyman Öner de Milas’ın tarımsal üretim bakımında önemli bir değere sahip olduğunu belirterek, Milas’ta bir ziraat fakültesinin kurulmasıyla da tarımsal önemin artacağını kaydetti.

Daha sonra söz alan Kaymakam Gürel, Milas’ın Muğla ilinin merkezi bir bölgesi oluğuna dikkat çekerek, bölgede alternatif ürünün çeşitlendirilmesi çiftçiye ekonomik olarak da katkı sağlayacağını, piyasaya sürülerek de ekonomiyi canlandıracağını ifade etti.

Katılımcılar daha sonra hep birlikte patates üretiminin yapıldığı tarlaya geçti. Burada bilgilendirmede bulunan Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü personeli Yücel Akça, Selimiye ve Derince bölgelerinin toprak kalitesi yönüyle patates üretimine uygun olduğunu ve bu bölgede patates üretimini yaygınlaştırmak istediklerini dile getirerek, “Derince’de 2 çiftçimize 3,5 dekar alanda üretimi gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Üretimini yaptığımız patateslerin çeşitleri muzika ve safrano olup erkenci özelliğe sahip. Toplam alanda bir ton tohum kullanılmıştır. Dikimler 5 Şubat’ta yapılmıştır. Toprak tahlili İl Müdürlüğümüzce yaptırılmıştır. Toprak hazırlığı ile birlikte dekara 1 ton yanmış çiftlik gübresi,50 kg çinkolu 15.15.15 kompoze gübre kullanılmıştır. 15.Mart’ta çıkışlar gerçekleşmiştir. 20 Mart’ta çapalama, 31 Mart’ta tarihinde boğaz doldurma ve üst gübreleme olarak 50 kg A.sülfat, 30 kg amonyum nitrat 33'lük ve 3 kg potasyum nitrat gübreleri toprağa verilmiştir. 5 defa sulama yapılmıştır. Mevsim yağışlı geçmesi nedeniyle verim olumlu etkilenmiştir. Patates yetiştirme ortamında zirai mücadele çalışmaları yapılmıştır. Hasat işleminde muzika ve safrano çeşidinde 5 ton verim alınmıştır. İlçemiz çiftçi şartlarında verim seviyesi olumlu değerlendirilmiştir.”dedi

Daha sonra katılımcılar ürünün hasadını izledi.
Kaynak: İHA