Madenciler Yasal Düzenlenemeden Umutlu

AK Parti Grup Başkanvekili Canikli'nin gündeme getirdiği madenler ve taşeronlaşma ile ilgili yasal düzenleme Soma'daki madencileri mutlu etti.

Tasarıdan basın yoluyla haberi olduğunu dile getiren Türkiye Maden İşçileri (Maden İş) Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Ali Gökmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada tasarıyı incelediğini ve genel olarak olumlu değerlendirdiklerini belirtti.

Gökmen, tasarının sadece Soma'daki madenleri değil Türkiye'deki bütün maden sektörünü kapsadığına dikkati çekerek, "Bizim her zaman söylediğimiz gibi ILO sözleşmesinin 176'ıncı maddesi imzalanırsa, bu sistem zaten kendisini denetleyerek devam edecektir. Yasa tasarısının uygulanabilirliği, iyi denetlenmesi halinde mümkündür" dedi.

"Eğer bu tasarı uygulanabilirse, işveren tarafından uygulanışı sendika tarafından da takip edilebilirse, tasarının güzel olacağına inanıyoruz" diyen Gökmen, tasarıda yer alan 6 maaş ikramiyenin gün üzerinden mi yoksa tam maaş üzerinden mi hesaplanacağı konusunun soru işareti oluşturduğu, bunun netleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Gökmen, tasarıda "Soma'da hayatını kaybeden 301 madencinin ailesinden bir kişinin kamuda istihdamını" içeren maddenin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini bildirdi.
Çalışma saatleri ve emeklilik yaşı düzenlemeleriyle ilgili de olumlu düşüncelerini aktaran Gökmen, "Eski kanunda yer olduğu şekliyle, yer altında çalışan işçinin yaşı ilerlediği zaman işveren tarafından tercih edilmiyordu. Genç yaşta birinin çalışmasının daha verimli olacağı düşüncesiyle bu yönde tercih yapıyorlardı" diye konuştu.

Gökmen, madenlerde bundan sonraki işçi sağlığı ve güvenliği denetimlerinde sendikaların da yer almasını, kendilerine yetki verilip bir kontrol mekanizması gibi çalışmak istediklerini sözlerine ekledi.

- "İşçiler umutlu ama inanmıyor"
Maden İş Sendikası'nın Soma Kömür İşletmeleri'ndeki işçi temsilcisi Murat Kalpaklıoğlu ise tasarıdan yeni haberlerinin olduğunu, içeriğinde yer alan "taşeronun yasaklanması", "emeklilik yaşı", "mesai saatleri" gibi düzenlemelerin kendilerini memnun ettiğini belirtirken, birçok işçinin yasanın uygulanabilirliği noktasında kuşku taşıdığını söyledi
Tasarıdaki yeniliklerin işçiler adına kazanım olduğunu kaydeden Kalpaklıoğlu, "İnşallah olur, yasalaşır. Ama olacağına pek inanmıyorum. Şu şartlarda bana inandırıcı gelmedi" diye konuştu.

Maden ocaklarında gerekli düzenlemelerin yapılıp, şartların iyileştirimesinden sonra yeniden açılmasını isteyen Kalpaklıoğlu, "Bu ocaklar bizim. Biz burada çalışırsak para kazanıyoruz. Devlet bize bir ömür boyu bakamaz. Zaten böyle bir şeyi biz de istemeyiz" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA