Bomba Malzemesiyle Yakalandıkları İddia Edilen 3 Kişi Tahliye Edildi

Konya’da evlerinde bomba yapımında kullanılan 250 kilo kimyasal madde ele geçirildiği iddia edilen ve tutuklanan 3 kişi, bugün görülen duruşmada tahliye edildi.

Bomba Malzemesiyle Yakalandıkları İddia Edilen 3 Kişi Tahliye Edildi

Silahlı terör örgütüne üye olmak ve tehlikeli madde bulundurmaktan Konya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya tutuklu sanıklar A.T. (34), P.S. (32) ve B.A. (28) katıldı.

Mahkeme heyeti ilk olarak A.T’nin savunmasını dinledi. Organik gübre imalatıyla uğraştığını anlatan A.T, “Ben meslek lisesi mezunuyum. Malzemelerin bir kısmını daha önce okuldan almıştım. Aynı zamanda evimde esans imalatı da yapıyorum. Evimde 1 litre oksijenli su ve lavabo açıcı bulundu. Bunlar piyasada satılan malzemeler. Onun dışında kimyasal bir şey çıkmadı. Yurt dışına hiç çıkmadım. Herhangi bir örgütle alakam yok” dedi.

İNTERNETTE GÖRDÜĞÜ PATLAYICI TARİFİNİ MERAKTAN NOT ALMIŞ
Mahkeme heyeti daha sonra diğer tutuklu sanık P.S’yi dinledi. Örgüt üyeliğiyle uzaktan yakından ilgisi olmadığını ifade eden P.S, “Yurt dışına hiç çıkmadım. Gidip gelenlerle de bağlantım olmadı. Evimde bulunan kitaplar bağlantım olduğunu göstermez. Paltomda çıkan kimyasal formülleri internetten almıştım. Unlu mamul işiyle uğraştığım için internette pasta börek tarifi ararken, maytap ve fişek nasıl yapılır diye görünce merakımdan dolayı not almıştım. Olaydan 2 gün önce evde eşimin günü olduğu için eşim malzemeleri kullanmadığımız odaya toplamış” diye konuştu.

“SURİYE’YE YARDIM AMAÇLI GİTTİM”
Son olarak savunması alınan B.A. ise, “Ramazan Bayramı'nın birinci günü yardım malzemesi götürmek için Suriye’ye gittim. 2 ay kadar kaldım. Bu şekilde 3-4 kez gittim. Orada Suriyeli Türkmenlerle ihtiyaç sahibi olanlara kestiğimiz hayvanların etini dağıttık. Türkiye’ye döndükten sonra poğaça imalatı işime devam ettim. Suriye’de benden tekrar gelirken getirmem için sodyum klorür gibi sıvı malzemeler istemişlerdi. Ben de aldığım malzemeleri denemek için köyümün de bulunduğu Hadim Göksu’ya gittim. Bu malzemeleri Suriye’deki kişilere yardım amaçlı aldım. Başka bir niyetim yoktu. Saklamak isteseydim evimde tutmazdım. Kesinlikle terör örgütüyle bağlantım yok” ifadelerini kullandı.

Sanıkların savunmalarının ardından savcıdan esasa ilişkin mütalaası istendi. Savcı mütalaasında kesin ve inandırıcı eylem tespit edilememesinden dolayı şahısların beratını talep etti. Mahkeme heyeti, duruşmaya verdiği 10 dakika aranın ardından açıkladığı kararında, sanıklara silahlı terör örgüte üye olmak suçunu işlediklerine dair yeterli delil elde edilemediği gerekçesiyle beraat kararı verirken, tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmaktan önce 2,5 yıl hapis cezası verdi. Heyet daha sonra, sanıkların tutuklu kaldıkları süre ve iyi halleri göz önünde bulundurarak tahliye edilmesine karar verdi.

OLAYIN GEÇMİSİ
Geçtiğimiz Aralık ayında Konya İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nin bir ihbar üzerine yaptığı çalışmada merkez Selçuklu ve Karatay ilçelerindeki 3 ayrı adreste patlayıcı madde yapımında kullanılan malzemeler olduğu belirlenmiş, şüpheliler A.T, P.S. ve B.A'yı takibe alan polis, çalışmasını tamamlamasının ardından eş zamanlı baskın yaparak 3 şüpheliyi gözaltına almıştı. Şüphelilerin evlerinde yapılan aramada 250 kiloya yakın el yapımı patlayıcı madde yapımında kullanılan kimyasal madde ele geçirilmişti.
Kaynak: İHA