Taşköprü'de Evliyalar Haftası Etkinlikleri

Bu yıl 23.’sü düzenlenen Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası kutlamaları nedeniyle Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde bir dizi etkinlik düzenlendi.

Taşköprü'de Evliyalar Haftası Etkinlikleri

Tekke Camii yanında gerçekleşen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Törene Taşköprü Kaymakamı Ali Yılmaz, Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, AK Parti İl Başkanı Metin Çelik, AK Parti Taşköprü İlçe Başkanı Ali Eşref Sevim, MHP Taşköprü İlçe Başkanı Mahmut Öcal, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Yüksel Özsoy, İlçe Kadın Kolları Başkanı Gülsüm İşçan Peker, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, Belediye Meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İlk olarak Kur'an-ı Kerim ve ilahilerin okunduğu programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan yaptı. Arslan konuşmasında; “Kültür mirasımızın önemli şahsiyetlerinden Taşköprü ilçemizde doğan Şeyh Şaban-ı Veli'yi tanıyıp anmak ve çocuklarımıza öğretmek önemli görevlerimiz arasındadır. Çünkü geçmişini bilmeyen toplumlar geleceklerini de planlayamazlar. Geleceğin büyüklerini yetiştirmek, geçmişteki büyükleri bilmek, toplumun kendisine güvenmesi ve fertlerin birbirini sevmesi ile mümkündür. Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri ve bu gibi büyük zatlar bizlerin ortak değerlerini temsil ettiğinden sevgimizi pekiştirmektedir” dedi.

Arslan, ayrıca gerek ilçemiz gerekse Kastamonu, Evliyalar yatağı olarak anılmaktadır. Bazı kaynaklara göre binin üzerinde evliya yatağı olan ilimizde sadece Taşköprü ilçemiz; Şeyh Şaban-ı Veliler, Abdal Hasanlar, Şeyh Hüsamettin Çobanlar, Taşköprülüzadeler, Gazidedeler, Hüseyin Dedeler, Yavaşça Sultanlar, Şeyh Musalar ve adını sayamayacağım onlarcasını yetiştirip bağrından çıkarmayı başarmıştır. Bugün bizde manevi duygular içerisinde ecdatlarımızdan aldığımız feyiz ve güçle hareket edip onlara yakışır birer nesil olma gayreti içersindeyiz” şeklinde konuştu.

Program Kurban kesiminin ardından Taşköprü Müftüsü Yusuf Uzun'un yaptığı dua ile devam etti. Vatandaşlara pilav ve ayran ikramıyla devam eden programda protokol üyeleri ve vatandaşlar daha sonra döneminin 4 büyük evliyasından biri olan Şeyh Şaban-ı Veli’nin Taşköprü’de doğduğu varsayılan evin kuyusundan su içtiler. Program Taşköprü’ye 16 km mesafede bulunan Abdalhasan köyünde bulunan tekke ve türbe ziyaretiyle son buldu.
Kaynak: İHA