Manisa Barosu Başkanı Balkız Açıklaması

Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, Soma’da bağımsız bir iş mahkemesinin kurulmasının elzem olduğunu söyleyerek, “Şimdi böyle bir elim kazanın sonucunda burada binin üzerinde iş davası açılacağı bekleniyor.

Manisa Barosu Başkanı Balkız Açıklaması
Sözleşmesini haklı şekilde fesheden, kıdem ihbar tazminatı gibi değişik davalar düşünüldüğünde burada açılacak dava sayısı 2 binleri bulacaktır" dedi

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından başlatılan soruşturmalar ve mahkeme süreçleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Baro Başkanı Balkız, soruşturmanın bütün çıplaklığıyla ortaya çıkarılması için savcılara yardımcı olacaklarını söyledi.

Bugün itibariyle iş müfettişleri tarafından Eynöz bölgesi ve Işıklar bölgesinde bulunan iki işletmenin faaliyetinin durdurulduğunu hatırlatan Balkız, teftişlerin devam ettiğini kaydetti.

Son yapılan teftiş raporunun olumlu olarak verilmesi hususunda kamuoyunda yer alan haberlerle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Balkız, "En son mart ayı itibariyle burada yapılan teftişle burada hiçbir eksik yoktur, her türlü iş güvenliği sağlanmıştır raporunu veren iki iş güvenliği müfettişi hakkında dün Sayın Teftiş Kurulu Başkanı tarafından idari soruşturma açıldığı bilgisini aldık. Sadece idari soruşturma açılması yetmez. Bu bakımdan ceza soruşturmasının da devam etmesi için devlet memuru sıfatındaki bu kişilerin soruşturma izninin talep edildiğini biliyoruz. İlgili bakanlıktan ve bakanlıklardan beklediğimiz şudur; bu yazılara olumlu cevap verilmesi ve bir an evvel bu meselenin gerçek sorumlularının ortaya çıkmasını dilemekteyiz" dedi.

"ÖLÇÜM CİHAZI MEVCUT DEĞİL"
Madenlerle ilgili metan gazının gündeme geldiğini de hatırlatan Balkız, "Bu konuda elimizde bir rapor mevcut. Metan gazıyla ilgili herhangi bir denetleme, bir tespit yapılmadığını gördük. Oysaki tanık ve müşteki ifadelerinden anlıyoruz ki bu konuda kurulmuş ölçüm cihazı mevcut değil. Hatta buradaki telefonların çalışmadığı, yer yer metan gazıyla ilgili yeterlilik dereceleri üzerinde oynandığı bilgisini edindik. Metan gazı yönüyle yeni bir inceleme yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu

"ÖRGÜT VARLIĞI İNCELENMELİDİR"
Balkız sözlerini şöyle sürdürdü:
"Daha önceden yapmış olduğumuz gerek şirket, gerek tutuklanan kişiler, gerekse hala tutuklama kapsamına alınmamış Alp Gürkan'ın mal varlığı ile ilgili reddedilen talebimizi bu gün tekrar yineledik. Görevini ihmal edenler, onlarla değişik akrabalık içerisinde olanların varlığı tartışılırken, burada bir örgütlenmenin olup olmadığı da incelenmelidir. Bu örgütlenmenin varlığı halinde soruşturmanın nerelere varacağı kamuoyunca beklenmektedir. Bu açıdan biz mal varlıklarının dondurulması talebini bu gün yinelemiş bulunuyoruz."
"Son yıllarda iş davası sayısı artıyor" diyen Balkız, "2012 yılında 517 davanın 54'ü iş davası. 2013 yılında aynı mahkemenin 664 davanın 227'si iş davası. İçinde bulunduğumuz yılın 5 ayı içerisinde 307 davadan 139 iş davası. Şimdi böyle bir elim kazanın sonucunda burada binin üzerinde iş davası açılacağı bekleniyor. Sözleşmesini haklı şekilde fesheden, kıdem ihbar tazminatı gibi değişik davalar düşünüldüğünde burada açılacak dava sayısı 2 binleri bulacaktır. Burada bağımsız bir iş mahkemesinin kurulması elzemdir."
Kaynak: İHA