Soma'daki Maden Faciası

İzmir Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, 13 Mayıs'ta Soma'daki maden faciası sonrasında İzmir'e gelen 4 yaralının tedavilerinin ardından taburcu edildiğini belirtti.

Türkyılmaz, yaptığı açıklamada, Eynez köyü Karanlıkdere mevkisindeki maden işletmesinde meydana gelen facianın ardından olay günü saat 17.34'de Manisa'dan yardım çağrısı aldıklarını, ilk anda madene en yakın noktada olan Kınık ve Bergama ilçelerindeki ambulansların yola çıkartıldığını belirtti.

Olayın büyüklüğüyle birlikte kentteki 10 ambulansı, 18 kişiden oluşan 3 UMKE timi ve 1 helikopter ambulansın da olay yerine sevk edildiği bilgisini veren Türkyılmaz, Sağlık Bakanlığı'nca görevlendirilen 4 hasta taşıma kapasiteli uçak ambulansın da Adnan Menderes Havalimanı'nda hazır bekletildiğini, helikopter ambulans sayısının daha sonra ikiye çıkartıldığını ifade etti.

Olay yerine kısa sürede ulaşan Manisa ve İzmir 112 ve UMKE timlerinin madenden çıkarılanların ambulanslara taşınması, tıbbi müdahaleleri ve Soma'daki hastanelere naklinde aktif görev aldığını kaydeden Türkyılmaz, şöyle dedi:

"Kınık ilçesinin Elmadere ve Köseler köylerinde yas reaksiyonu nedeniyle 14 Mayıs 2014 gününden itibaren 24 saat esasıyla birer 112 ambulansı görevlendirilmiştir. Soma maden alanında olayın devam ettiği 4 gece 5 gün boyunca İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı toplam 16, 112 ambulansı, 4 UMKE aracı ve 5 yönetici olmak üzere toplam 187 sağlık personeli görev yapmıştır. Maden alanında İzmir UMKE'ye ait 2 şişme çadır ve 1 Mobil Komuta Kontrol aracı hizmet vermiş, Sağlık Bakanlığı, İzmir ve Manisa 112 Komuta Kontrol Merkezleri ile haberleşme ve iletişimi sağlamıştır.

Maden faciasından itibaren, İzmir'deki Ege Üniversitesi Hastanesinde 1, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 1, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2 olmak üzere toplam 4 hastanın yatışı yapılmış olup tüm hastalar tedavi edilerek taburcu edilmişlerdir. 112 ve UMKE ekiplerimiz 17 Mayıs 2014 günü madenden çıkarılan son cenazelerden sonra olay yerini boşaltarak İzmir'e dönmüşlerdir."

Kaynak: AA