Dikili Belediyesi’nden Geleceğe Yatırım

Temiz deniz, temiz bir çevre için duyarlı çalışmalarını sürdüren Dikili Belediyesi bitkisel ve hayvansal atık yağlarla, ambalaj atıkları ve atık pilleri toplama projesini hayata geçirdi.

Dikili Belediyesi’nden Geleceğe Yatırım

Proje kapsamında ilk olarak ilköğretim ve ortaokul öğrencilerine “Bitkisel Atık Yağların Geri Dönüşümü” ve “Ambalaj Atıkları ve Atık Pillerin Geri Dönüşümü” konularında bilgilendirme yapıldı. Minik öğrencilere yapılan bilgilendirmenin paralelinde çalışmalarını sürdüren Dikili Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri özellikler yemek ve gıda üzerine faaliyet gösteren işletmelerle mahallelerde tek tek ziyaret ettiği evlere konuk olarak ev hanımlarına, bitkisel atık yağların lavabolara dökülmesinin ve kanalizasyonlara karışmasının önüne geçmek bilgilendirme yaptı.

Çalışmalar hakkında bilgiler veren Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, atık yağların kontrolsüz şekilde dökülmesi nedeniyle, yeraltı kaynaklarına karışarak içme suyunu kirletebilme özelliğini dikkat çekti. Bu konuda alınacak önlemlerin ve uygulanacak her projenin geleceğe yatırım olduğunu belirten Başkan Tosun, "Okullarda başlattığımız eğitim programıyla çocuklarımızı bu konuda bilgilendirerek geri dönüşüm konusunda bilinçli bir toplumun temellerini atıyor, mahallelerde ve işletmelerde de sürdürdüğümüz bilgilendirme ve yönlendirme çalışmalarımızla da Dikilimizin geleceğine hep birlikte sahip çıkıyoruz" şeklinde konuştu.

"DİKİLİ’NİN ÇEVRE KALİTESİ ARTIYOR”
Proje kapsamında okullarda öğrencilerle, evlerde ev hanımlarıyla, işletmelerde çalışan işçilerle bir araya gelen uzman ekipler ve eğitimciler, çevreyi ve doğayı korumanın önemini anlattılar. Vatandaşlara ve öğrencilere, “Bitkisel Atık Yağların Geri Dönüşümü” ile “Ambalaj Atıkları ve Atık Pillerin Geri Dönüşümü” konularında bilgi verilerek, bu konularda neler yapmaları gerektiği aktarıldı. Bireylerin bu konuda bilinçlendirilmediği taktirde denizlerde canlı yaşamanın sona ereceğini söyleyen yetkililer, "Kullanılmış kızartmalık yağlar denizlere ve akarsulara döküldüğünde su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önler, balıklar ve denizlerde yaşayan diğer canlıların ölümüne neden olur" ifadelerine yer verdi.

‘‘HEDEF, DAHA YAŞANABİLİR BİR DİKİLİ”
Başkan Tosun, çevreye duyarlılık göstererek bilinçli bireylerin oluşturulmasında bu projenin önemli bir yer tuttuğunu ifade ederek şöyle konuştu:
“İlçemizde, sizlere ve doğamıza gösterdiğimiz saygı ve sevgiden dolayı ürettiğimiz çevreci projelerimizi gerçekleştiriyoruz. Nüfusun sürekli arttığı, doğal kaynakların hızla tükendiği bir dünyada çevre sorunları giderek önem kazanmaktadır. Bu projeler sayesinde hem ülkemizin hem de ilçemizin çevre kalitesini arttıracağız. Sizlerin de katılımıyla her geçen gün daha yaşanılabilir bir Dikili için emin adımlar atıyoruz."
Kaynak: İHA