Yetimlerin Beşte Biri İzmir'den

RAMAZAN ERCAN- İzmir Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasında Soma ilçesine yakın olan İzmir'in Kınık ilçesinden 48, Bergama'dan ise 8 olmak üzere 56 işçinin hayatını kaybettiğini, şu anda tespit edilen 84 çocuğun babasız kaldığını belirtti.

Türkyılmaz, maden faciasında hayatını kaybeden ailelerin Kınık ilçesindeki yakınlarını ziyaret ederek acılara ortak oldu.
Verilen sağlık hizmetlerini yerinde inceleyen ve maden işçilerinin ailelerinin herhangi bir ihtiyacı olup olmadığını soran Türkyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maden kazasının olduğu ilk andan itibaren Sağlık Bakanlığı'nın hem yöneticileriyle hem de ekipleriyle bölgede bulunduğunu anlattı.
Ailelere psikososyal destek vermek üzere Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun talimatıyla Manisa, Balıkesir, Kütahya ve İzmir'de ekiplerin oluşturulduğunu, bir psikolog bir sosyal hizmet uzmanından oluşan 10 ayrı ekibin de İzmir'deki ailelere destek verdiğini ifade eden Türkyılmaz, bunların durum tespitini yapacaklarını ifade etti.

-Yetimlere özel proje gerçekleştirilecek
Kınık ilçesinde 48, Bergama'da ise 8 olmak üzere 56 işçinin hayatını kaybettiğini, geriye ise tespit ettikleri 84 yetim çocuğun kaldığını dile getiren Türkyılmaz, şöyle konuştu:
"Yetim kalan çocuklara yönelik Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte bir takım projeler gerçekleştireceğiz. Eşini kaybetmiş hamile vatandaşlarımız da var. Bunları takip edeceğiz. Hamilelik sürecinde olması gereken aşılar, takipler, doğum sonrasında o bebeğe yapılacaklar, doğacak bebekler takibimizde olacak.
Sağlık adına yakınlarını kaybeden, ya da hayatta olan madencilerimize, yakınlarına yönelik takiplerde bulunacağız. Bu olayın telafisi konusunda sağlık ocaklarımız, hastanelerimiz, doktor, ebe, hemşire yani her bir sağlık personeli konumunda olan bütün arkadaşlarımızla elimizden geleni yapacağız.
Babasının öldüğünü bilip belki arkadaşlarına karşı nasıl davranacağını bilemeyen, kendini kötü hisseden, kötü ruh haline dönen çocuklarımız var. Psikososyal ekiplerimiz bu noktada ciddi bir ihtiyaç. Psikoterapiler belki 3, belki 6 ay belki 1 yıl sürecek. Belki ilaç kullanılması gerekecek. Belki psikiyatri takibine girmeleri gerekecek. Bu ziyaretlerde, takiplerde tespit ettiğimiz ciddi ruhsal çöküntüye girmiş, girebilecek, hiç temenni etmiyoruz ama intihar aşamasına gelebilecek vakalar olabilir. Aileler yakın markajımızda olacak."
Kaynak: AA