Türk Halkından Maden Şehitlerine Mektuplar

Türkiye'yi yasa boğan maden faciasında hayatını kaybedenlerin toprağa verildiği Soma Maden Şehitliğindeki kabirler, hem şehit yakınları hem de Türkiye'nin dört bir yanındaki vatandaşlardan gelen mektup ve notlarla doldu taştı.

Kimilerinin şiir, kimilerinin resim, kimilerinin ise mektup ulaştırdığı şehitlikte özellikle çocukların mektupları ziyaretçilere duygulu anlar yaşatıyor.
Madenci ağabeylerine seslendiler, "Bizi ısıtabilmek için öldünüz. Hiç hak etmediğiniz şekilde terk ettiniz bu dünyayı, hakkınızı helal edin" diye bitirdiler mektuplarını.
Denizli'den, Aydın'dan, Ankara'dan, İstanbul'dan mektuplarıyla Türk halkı madencilerin yakınlarına "dualarımız hep sizinle, yanınızdayız" mesajını verdi.
Diyaliz hastası olduğu için gelemediğini yazıp af dileyen, şehit madenci yakınlarının acılarını paylaştıklarını onlara yazdığı notla ileten de vardı, tekerlekli sandalyesi ile kabirleri ziyaret edip dua eden de.
- Evlattan babaya mektup
Ama en çok yetimlerin cennette olan babalarına yazdıkları duygulandırdı ziyaretçileri ve içlerinde en çok da Celal Sevinç'in kabri üzerindeki evladı tarafından yazılmış mektup.
Kuş olup uçmuştu babası, tasvirinde üç kardeş kalmışlardı. "Üç kardeş kaldık babacığım, yetim kaldık. Bize topuklu ayakkabı alacaktın, nerede kaldın, çok bekledik seni babacığım. Okula gidiyorum aklımdan çıkmıyorsun evimize geliyorum yine de aklımdan çıkmıyorsun. Ablam Döne Sevinç, Serpil Sevinç, Salih Sevinç, biz üç kardeşiz. El ele verip birbirimize bakacağız. Babam şehittir inşallah ona dua edeceğiz. Annem hep ağlıyor babacığım, biz annemi ağlatmamaya çalışıyoruz, hiçbir şey fayda etmiyor. Arkadaşlarım başın sağolsun dediklerinde 'Babacığım şehit oldu, şehittir benim babam' dedim" sözleri ile seslendi babasına.
Ayşin Doğan ise "Ocakta zifirde çıkarır ekmek/Herkesin harcı mı bu yükü çekmek/Bir avuç kömüre bir ömür dökmek/Anlatmak zor seni, zor be madenci/Evinden çıkarken helallik ister/Gökten tek duası, mutlu gün göster/Bin kayayı deler sanma ki 'pes' der/Düşlerini hayra yor be madenci" dizeleri ile selamladı şehit madencileri.
Ziyaretçilerle dolup taşan şehitlikte Türkiye'nin dört bir yanından gelen vatandaşlar faciada hayatını kaybedenler için gözyaşı döktü dua etti. Geride bıraktıkları yakınlarına sabır diledi.
Akhisar'dan yakınları ile gelen Kerme Acu, "Gidelim biz de görelim şehitlerimizi, bir dua edelim' dedik. Ailelerine, çocuklarına Allah sabır versin" diye konuştu.

Balıkesir'in Gönen ilçesinden yaşayan din görevlisi Mehmet Kılıç ise sırf kabir ziyareti için Soma'ya geldiğini anlattı. Kabirlere İnşirah Suresi'nin bırakıldığına işaret eden Kılıç, "Elem neşrahleke diye başlar. Gönlü ferahlatmak için. Cenazeleri rahatlatmak için" dedi.




Kaynak: AA