Manisa Valisi Savaş Merkeze Çekildi

Valiler Kararnamesi ile merkeze çekilen Vali Abdurrahman Savaş, görev süresinin kısalığıyla ilgili olarak bir gazetecinin sorusuna, “Her bakanlar kurulu kararı ile bu atamaların yapılması ihtimali var.

Süresi itibari ile soruyorsanız, bir yıllık süre çok yeterli bir süre değil” dedi.


Valiler kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Vali Abdurrahman Savaş merkeze çekilirken, Manisa Valiliğine Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş atandı

Vali Savaş, öğle saatlerinde valilik makamında gazetecilerle bir araya gelerek sorularını yanıtladı. Manisa Valiliği görevinde henüz bir yılını dolduran Vali Abdurrahman Savaş’ın merkeze çekilmesi ise kamuoyunda Soma’da yaşanan maden faciasıyla ilişkilendirildi

Resmi Gazete de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü Manisa Valiliği’nden merkez valiliğine atandığını dile getiren Vali Savaş, şöyle konuştu:“Göreve başladığım dönemde sizlerle paylaştığım genel idarenin en üstlerin temsilcisi, devleti ve Cumhurbaşkanlığını temsil eden, Bakanlar Kurulunu temsil eden, göreve Bakanlar Kurulunun tercihi ve Cumhurbaşkanımızın onayı ile atandım. Atandıktan sonra her zaman beni atayan iradenin görevimizi başka bir pozisyonda sürdürmemizi isteyene kadar topluma vatandaşımıza bir sorumluluk olarak yüklenen, toplumun bizden istediği aynı zamanda topluma hizmet etme amacı ile hareket bir birey olarak görevimizi sürdürüyoruz. Buradaki süre bizlerin belirlediği süre değil. Bize bu görevi tevdi eden irade, bizlerin görevine ihtiyaç duyduğu süre içinde görevimizi yürütme gayreti içinde olduk. Manisa’da hizmet etmeye başladığım günden bu güne kadar valiye tanımlanmış olan bir takım görev ve fonksiyonlar var. Bunlara ilave olarak görev ve yetki boyutunu da ifade ediyor. Toplumun validen beklediği bir takım görev ve sorumluluklar var. Bu beklentileri en azami seviyede vatandaşı en çok mutlu edecek şekilde gerçekleştirme gayreti içinde olduk. Bunu ne kadar başardık, Manisalının taktirinde.”

GÖREV SÜRESİNİN KISALIĞI
Manisa’da henüz bir yılını dolduran Vali Savaş’a bir gazeteci görev süresinin kısalığıyla ilgi soru yöneltti. Vali Savaş da, şöyle karşılık verdi: “Ben öncelikle şunu ifade etmek istiyorum. Görev süresinin uzunluğu ve kısalığı konusundaki takdiri atayan irade kararlaştırdığı için, bunun sebebine ilişkin bir değerlendirme yapmak çok doğru değil. Neden kaynaklanmış olabilir. Büyük bir problem yaşayarak buradan ayrılmak, en arzu edilmeyen bir sorun olurdu. Böyle bir olumsuz olay üzerine görevden ayrılma durumumuzun olmadığını ifade etmek istiyorum. En sondan başlayarak Soma’da maden kazası gibi bir olayın görev yaptığımız süre içinde vuku bulmasından üzüntü duyuyorum. Sebep ve sonuç ilişkisinden bağımsız olarak bunu ifade etmek istiyorum. Bundan dolayı tüm hayatını kaybeden vatandaşlarımızın, sadece Manisa’da yaşayan kişiler, ikamet eden kişiler değil, Türkiye’nin 18 ilinden gelen vatandaşımız kazada hayatını kaybetti. Yakınlarına ailelerine tekrar başsağlığı ve sabır diliyorum. Daha sonra yürütülen çalışmalarda canla başla çalışan pek çok kurumun katkıları oldu. Onlara da kurum personeline de teşekkürümü ifade etmek istiyorum. Kaza sonrasında insan üstü güçle çalışan kişileri gördüm.”

“BİR YIL SÜRE ÇOK YETERLİ BİR SÜRE DEĞİL”
Vali Savaş, “Böyle bir atamayı bekliyor muydunuz?” sorusuna şöyle yanıt verdi: "Geçen yıl göreve başladığım dönemde bir değerlendirme yapmıştım. Bakanlar kurulu kararı ile valiler atanıyordu. Her bakanlar kurulu kararı ile bu atamaların yapılması ihtimali var. Bekliyor muydunuz sorusunu bu şekilde ifade etmek lazım. Süresi itibari ile soruyorsanız, bir yıllık süre çok yeterli bir süre değil. Verimli bir hizmet için değil. Beklentiyi ihtimal boyutunda ve kabullenme boyutunda soruyorsanız atandıktan sonraki her an için olması mümkün ve muhtemel, sorgulanmayacak bir karardır. O anlamda her an için bir sürpriz biçiminde algılanmadığını söyleyeyim.”

“SOMA VALİLİĞİNİN TEKNİK KAPASİTESİNİN ÜZERİNDE BİR OLAY”
Vali Savaş, “Kamuoyunda merkeze çekilmenizin sebebi olarak Soma faciası gösteriliyor. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?” sorusuna şöyle cevap verdi: “Soma kazası ruhsat verip denetleyen, daha sonraki işlemleri yürüten birimler itibari ile düşünecek olursanız, doğrudan valiliğimizin teknik kapasitesinin üzerinde bir olay. Bunun hem denetimi hem ruhsatlandırması boyutuyla biraz daha merkezi iradenin yürüttüğü süreç. Doğrudan onunla ilişkili olacağı ihtimaline çok önem vermiyorum. Sebep düzeyindeki değerlendirmeleri biz sadece varsayımsal boyutla ifade edebiliriz. Eski tabiriyle faraziye, yenisiyle varsayım, sınırsız sonsuz bir evren demek. Bunun içinde bir nokta tespiti sadece kişisel subjektif kanaat olur. Onun için doğru olmaz. Herhangi bir sebeple ilişkilendirmek yerine bunun sonucu itibari ile düşünmek lazım. Şu anki benim değerlendirmem sonucu itibari ile. Bu görevin tebliği edildiğinden yetkinin alındığı sürece kadar ki süreçte Manisa için yapmamız gereken hususlara ilişkin olarak ne yaptığımızla ilişkili olarak düşünüyorum, hem yapılan nezdinde ve hem toplum nezdinde bu süreçte yapılanlarla en azından geçer not almış olmam, teskiye beratı almış olma ümidim var. İnşallah toplumumuz da bu şekilde değerlendirir.”
Manisa’ya atanan Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş hakkında da konuşan Vali Savaş, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Manisa’ya atanan Kastamonu Valisi de bir süredir tanıdığım değerli bir meslektaşım. İnşallah onun da burada topluma yön verecek, Manisa için daha iyi ufuklar açacak hizmetlere daha üst düzeyde katkıları olur.”
Vali Savaş son olarak, iki hafta içerisinde Manisa’dan ayrılacağını dile getirdi.
Kaynak: İHA