'evrenden Evlere Çevre Bilinci'

Türkiye’de ilk kez uygulanacak olan "Evlerden Evrene Çevre Bilinci Projesi" ile 5 bin kadın çevre kirliliğiyle mücadele konusunda eğitim alacak.


Zeytinburnu Belediyesi'nin koordinasyonunda, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ÇEVKO Vakfı ortaklığında hazırlanan "Evlerden Evrene Çevre Bilinci" projesiyle 5 bin ev kadınına eğitim verilecek. "Evlerden Evrene Çevre Bilinci" projesiyle ev kadınlarına çevre bilinci kazandırılması ve sosyal destek sağlanması amaçlanıyor.
İstanbul 75. Yıl Orta Okulu öğrencilerinin hazırladığı, Osmanlı temalı geri dönüşüm defilesi ile başlayan, ‘’Evlerden Evrene Çevre Bilinci Projesi’’ protokol imza töreni ve tanıtım toplantısı, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, Zeytinburnu Belediyesi Başkan Danışmanı Zehra Taşkesenlioğlu, Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Oğuz Özyaral, ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar, ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer,,Zeytinburnu Belediyesi Kent Konseyi Kadınlar Meclisi’nden Gülmeni Gülen, İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Nurettin Aras, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Recep Akdeniz, Zeytinburnu İlçe Kaymakamı Ufuk Seçilmiş ve diğer davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Projenin protokol imza töreni ve tanıtım toplantısında konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, çevreye kirliliğine duyarlılığı artırmak istediklerini belirtti.

Aydın, ‘Bu projede öncelikle atıkların kaynağında ayrıştırılmasıyla ilgili bir farkındalık oluşturacağız. Bunu da kadınlarımızla, annelerimizle yapmayı planlıyoruz. Zeytinburnu’nda 5 bin kadınımızı Yeni Yüzyıl Üniversitesi’yle beraber bir farkındalık eğitiminden geçireceğiz" dedi.

Projeyle birlikte tasarrufu da artırmayı hedeflediklerini belirten Aydın, en fazla tasarrufu gerçekleştiren ve geri dönüşümde en fazla katkıda bulunan aileleri de ödüllendireceklerini söyledi.

Projenin danışmanlarından Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Oğuz Özyaral ise, dünyada hiçbir şeyin çöp olmadığını, her şeyin geri dönüştürülebilir olduğunu vurguladı. Çevre kirliliği konusunda öncelikle ev kadınlarının bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Özyaral, ‘’Evin ekonomisini yönlendiren, alışverişi yapan kadının, yaptığı alışverişin ardından çıkacak atıkların çöplük olmadığını anlaması ve kullandığı ürünün arta kalan kısmının nasıl değerlendireceğini öğrenmesi çok önemli. Kadının, evinde yaptığı ekonominin sadece alışveriş bazında olmadığını bilmesi, kullandığı sudan tutun da, ürettiği ve tükettiği dengelerin ne olduğunu anlayabilmesi için bu projeye kadınlarla başlamak gerekti’’ dedi.

Projenin koordinatörlerinden olan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Perihan Eren Bana ise, "Bu projenin çevre bilincinin yayılması konusunda çok faydalı olacağına inanıyorum. Kadının toplumdaki statüsünün yükseltilmesi ve ev hanımlarının çevre bilinci kazanması son derece önemli. Çevre bilinci aslında birçok vizyonu içinde barındırıyor. Biz bu projeyle birlikte kadınlara çevre bilinci aşılamakla birlikte, onları kültürel ve sosyal alanlarda da desteklemeyi amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA