Başbakan ve Bakanlarla Görüşen Madenciler Olumlu Sonuç Aldı

Manisa’nın Soma ilçesinde, 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından oturma eylemi yapan maden işçilerinin seçtiği heyet Ankara’da iki bakan ve başbakanla görüştü.

Ankara’dan Soma’ya dönen 8 kişilik madenci ekibi oturma eylemi yapan diğer madencilerle görüşmeyi değerlendirdi. Görüşmenin detaylı açıklaması Soma Hükümet meydanında milletvekillerinin de katılacağı bir basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurulacak.

HÜKÜMET VE MUHALEFETLE GÖRÜŞTÜK
Soma’da Hükümet Konağı önünde oturma eylemi yaparken hükümet yetkilileriyle görüşme talepleri kabul edilen madencilerin seçtikleri heyet Ankara’da bakanlar ve başbakan ile görüşmesinin ardından Soma’ya geldi.
Madencilerden oluşan 10 kişilik heyet, AK Parti genel merkezinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, CHP, MHP ve diğer siyasi partilerden temsilcilerle görüştü.
Seçilen heyet ilk olarak sabah saatlerinde meydanda eyleme devam eden arkadaşlarıyla bir araya geldi. Hükümet Konağı önünde eylemin yapıldığı meydanda heyet adına maden işçilerinden Tevrat Çün açıklama yaptı. Devam ettikleri eylemde hiçbir emeklerinin boşa gitmediğini belirten Tevrat Çün, arkadaşlarının taleplerinin karşılıksız kalmadığını ifade ederek şunları kaydetti: "Bir diye gittiysek emin olun bize üç verdiler. Bu zamana kadar çektiklerimizin tamamını anlattık, hepsi duyarlı davrandı. Muhalif partiler olsun, baştakiler olsun şu an hepsi bizi destekliyor. Önergeleri sundular, hepsi arkamızda. Gerçekten şu an çok mutluyuz."
Bakanlardan somut olarak öncelikle iş güvenliğine ilişkin taleplerde bulunduklarını belirten Tevrat Çün, kendilerine bölgedeki hiçbir ocağa gerekli denetimler yapılmadan girilmesine izin verilmeyeceği ve denetim için geçen süreçte işçilerin gelir kaybı şeklinde mağdur edilmeyeceği sözünü aldıklarını dile getirdi.

Tevrat Çün, bakanların denetimler sonucunda gerekirse bazı ocakların kapatılmasından kaçınmayacağını söylediğini anlatarak şunları kaydetti: "Öncelik ocakların denetlenip çalışır konuma getirilmesi. Kamu olmasa da onların düşüncesi işleyişi kamu gibi yapmak, kendi ellerinin altına almak."
Verilen sözlerin yerine getirilmemesi gibi bir endişelerinin olup olmadığının sorulması üzerine Çün, “Biz küçük bir şey atlatmadık, bir facia yaşadık. Bunu artık bir daha kimsenin göze alabileceğini sanmıyorum. Böyle bir şey olursa bu insanları zaten kimse tutamaz" diye cevap verdi.

Çün, “Bu sorunları daha önce dile getirilip getirmediklerine" ilişkin başka bir soruya da şöyle karşılık verdi: "Bizim sendikalarımız zayıftı. Öncelikle bunu söyleyeyim. Kimse dile getirmedi böyle şeyleri, kimse bir şikayet götürmedi. Adam 8-9 sene çalışmış, 'tazminatımı alamam' diye kimse ağzını açamıyordu. Biz bunu da dile getirdik. Gerekiyorsa 'fona aktarılsın ama 30 gün aktarılsın 20 değil' dedik. Fonda dursun, biz bunu istiyoruz. 'Biz onların (işverenin) iki dudağı arasında kalsın istemiyoruz' dedik"
Çün, görüşmelerde, madende 1 gün dahi çalışmış olsa yaşamını yitirenlere mevcut düzenlemede yer alan 900 gün çalışma şartı kaldırılarak maaş bağlanmasının önünün açılması gibi kendilerini gururlandıran kararları öğrendiklerini söyledi.

Çün, şöyle konuştu: "Başbakanımız, 'ne gerekiyorsa ben arkanızdayım. Yapılabilecek her şeye açığım' dedi.

"
Öte yandan, dört gündür hükümet meydanında oturma eylemi yapan işçilerin saat 15.00’te milletvekilleriyle birlikte yapılacak basın açıklamasının ardından oturma eylemine son vermeleri bekleniyor.
Kaynak: İHA