Madencilerin 'Maske' Endişesi

Soma'daki maden faciasıyla gündeme gelen kişisel oksijen maskesi, karbonmonoksit zehirlenmesine karşı hayati önem taşımasına karşın işçiler, kendilerine zimmetlenen maskelerin çalışıp çalışmadığından endişe duyuyor.

Soma maden faciası sonrası kamuoyunda tartışma konusu haline gelen "kişisel oksijen maskesi" talimatlarına uygun kullanıldığı takdirde, maden işçisi için hayati önem taşıyor. Bununla birlikte madenciler, kendilerine işe ilk girişte zimmetlenen maskelerin, periyodik bakımlarının yapılmadığını ve raf ömrü 5 yıl olan maskelerin yenilenmediği iddia ediyor.
Maden işçilerinden Hüseyin Olgunsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tek kullanımlık olan maskelerin kutusundan çıkarıldıktan sonra kullanılmasa dahi işlevini yitirdiğini belirtti.

Maskelerin aynı zamanda en geç 6 aylık periyotlar halinde bakımdan geçirilmesi koşuluyla 5 yıllık raf ömrü bulunduğunu ve bu süre sonunda yenilenmesi gerektiğini anlatan Olgunsoy, şunları söyledi:
"Bakım yapılmıyor zaten 3 yıl oldu bize verileli, 3 yıldır belimizde. Sadece bize bir yük yüklenmiş gibi gezdiriyoruz. Ne bakımları yapılıyor, ne de başka bir şey, çalışıp çalışmadığını da bilmiyoruz. Bu kaza olan ocakta takanlar, 'ağzımıza küf geldi, hiç çalışmıyordu' dediler, bizimkiler ne durumda bilmiyoruz. Zaten açıldıktan sonra kullanım süresi bitiyor, bir daha kapatma şansınız yok, açtığınız takdirde bir daha kullanılmaz."
-"Eğitimler yetersiz"
Olgunsoy, maske kullanımının ne şekilde olacağı konusunda verilen eğitimlerin de yetersiz olduğunu savunarak, şöyle devam etti:
"İlk işe girerken 3 günlük bir kurs oluyor, o kursta eğitim salonlarında açık maskeler var, o maskelerle gösteriliyor ama tabii yüzeysel şekilde oluyor; 'açacaksınız ağızlığını ağzınıza takacaksınız, burun tıpasıyla da burnunuzu kapatacaksınız mandalıyla bu şekilde nefes alacaksınız' diye söyleniyor ama çok kısa bir şey, fazla üzerinde durulmuyor veya sadece bir maske olarak gösteriliyor."
-"Maskem 2003 yılından kalma"
İsmini vermek istemeyen bir başka maden işçisi ise "Benim maske 2003 yılı tarihli, sene kaç 2014. 5 yıl süresi var bu maskenin 5 yıl sonra bu maske atılır kullanılmaz, ama tarihi 2003, yıl 2014, 11 yıllık maske" dedi.

Maskenin nasıl kullanılacağını da birçok madencinin bilmediğini, bunun son faciada da ortaya çıktığını iddia eden madenci, şunları söyledi:
"Maskelerin kullanmasını bilmeyen arkadaşlarımız var. İçerideki cenazeleri çıkaran tahlisiye ekiplerinden arkadaşlarımız diyor ki, 'kimisi burnuna takmış ağzına takmamış, kimisi sadece ağzına takmış burnuna mandalı takmamış' diyor. Maskeyi kullanmasını bilmiyor arkadaşlarımız."
Kaynak: AA