Madenciler Savcılık Tarafından İfadeye Çağırıldı

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası soruşturması kapsamında 20 madenci, savcılık tarafından ifade vermek üzere mahkemeye çağırıldı.

Madenciler Savcılık Tarafından İfadeye Çağırıldı

Parça parça 20'şerli gruplar halinde çağırılan madenciler, jandarma eşliğinde Soma Kaymakamlığı'nda bulunan adliyeye getirildi.

4 savcı tarafından ifadeleri alınan madencilere "Yangın nasıl başladı? Patlama anında yer altında mıydınız? Size ilk gelen bilgiler nasıldı? Gaz maskeniz var mıydı?, Önceden bir uyarı yapılmış mıydı? Patlamadan önce anormal bir durum var mıydı?" gibi sorular sorulduğu öğrenildi

Savcılıkta ifade veren ve madenden sağ olarak kurtulan 7 yıllık madenci Recep Çil, savcılık ifadesinden sonra yaptığı açıklamada, "Kazada oradaydım. Yer altından çıktım 1. veya 2. günü arkadaşlarımı kurtarmak için girdim. Savcı bey de ifade vermem için çağırdı. İki defa kısa kısa patlama oldu, biz de çıktık. Sonra arkadaşlarımı kurtarmaya girdim. Yangının monoksit birikmesinden çıkmış olabileceğini anlattım. ‘Önceden bir uyarı yapılmış mıydı?’ sorusuna ise ‘Hayır’ cevabını verdim. Önceden bir uyarı yoktu. Ben bir hafta önce geçtim o ocağa. Şirketin başka bir panosundaydım. O ayakları su bastığı için Eynöz'e geçtik. Patlama bölgesini görmedim ancak arkadaşlarımın kaldığı bölgeye girdi. İhmal olup olmadığı sorusuna da ihmalin olduğunu söyledim. Yangın monoksitten kaynaklanıyor olabilir. Ben 7 yıllık madenciyim, 6 yıldır Soma Kömürleri'nde çalışıyorum. Maskelerin hiç bakımı yapılmadı. Kullanmadık da biz zaten. Ama kurtarmaya başka yeni maskelerle girdik" dedi

Savcılıkta diğer bir ifade veren madenci Latif Taşkın ise, şunları kaydetti:
"300 metrede kokunun geldiğini hissettim. Arkadaşlarıma çıkmamız gerektiğini söyledim. Yukarı çıktım. Sonra da Ramazan Doğru panik halinde dışarı çıktı. Hava girişinden pis hava geliyor, bizi de zehirleyebilir' dedim. 'Havanın yönünü değiştirebilir miyiz?' dedim. Sonra İmbat'ın Müdürü Gökalp bey geldi. 1 buçuk saat sonra havayı değiştirdiler. Ertesi gün başlayan kurtarma çalışmalarında yaklaşık 30 kişiyi ölü olarak çıkardık. Canlı hiç kimse yoktu. Yanlış yerden hava verilmedi. ‘Gaz maskesi var mıydı?’ diye soruldu. Daha önceden anormal bir durum var mıydı gibi sorular soruldu."
Madencilerin ifadelerinin alınmasının yanı sıra Soma Kaymakamlığı önünde madencilerin oturma eylemi devam ediyor. Madenciler Ankara'ya giden 8 kişilik madenci heyetinden gelecek haberleri bekliyor.
Kaynak: İHA