Maden Faciasının Yetim Çocukları İçin Devredeler

Soma'da yaşanan maden faciasından çok etkilenen çocuklar için Milli Eğitim Bakanlığından uzman ekipler Soma'ya gelerek çalışmalara başladı.

Maden Faciasının Yetim Çocukları İçin Devredeler
Bir genel müdür, bir daire başkanı ve 6 kişilik uzman psikologla birlikte yerelde 126 rehber öğretmenle saha çalışmalarına başlayan ekibin tek amacı çocukların yaşadıkları bu ağır travmayı en hafif şekilde atlatabilmeleri.
Soma Rehberlik ve Araştırma Merkezinde çalışmalarını sürdüren ekibin koordinatörü olan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Genel Müdürü Yurdagül Aydoğan, şöyle konuştu: “Olayı duyar duymaz Manisa Kriz ekibimiz harekete geçerek Çarşamba günü çalışmalara başladılar. İlk durum tespit çalışmaları Bakanlıktan organize edildi. Güçlü ve zayıf yönlerimizi belirleyip olaya müdahil oluyoruz. Çarşamba gününden beri buradayız. Çalışmalarımız, çocuklarımız, okullarımız, velilerimiz sahanın tamamı bizde. Çocuklarımızın en az zararla bu süreci atlatmalarına çalışıyoruz bu çok büyük bir travma. Şehitlerimiz çok fazla. Birinci derece etkilenen babayı kaybeden çocuklarımız yakınlarını kaybeden çocuklarımız var. Bizim psikososyal müdahalede bir çalışma takvimimiz var bunun en kısa planlanması 6 ay. 8-9 gündür buradayız."
Milli Eğitim Bakanlığı olarak çok güçlü olduklarını belirten Aydoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Girmediğimiz köy, ziyaret etmediğimiz velimiz kalmadı. Kütahya, Kınık, Elmadağ, Köseler, dağ köyleri, çocuklarımızın olduğu her yer bizim görev alanımız. Tek başımıza değiliz. Bu bir koordinasyon çalışmasıdır. AFAD’ın çatısı altında, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak koordineli çalışıyoruz.”
Hafta sonu okullarda çalışmalara başladıklarını anlatan Aydoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Okullara girmiş durumdayız. Cumartesi pazar günleri köy okullarında çocuklara ulaştık. Onlarla beraberdik. Psikososyalin ilk alanda yapılması gereken çalışmalarını yaptık. Vermeye çalıştığımız temel mesaj şu: okullar sizin için en güvenli ortam biz buradayız. Biz sizinle beraberiz hem annelere hem çocuklara bu mesajı veriyoruz. Çocukların kendilerini en güvenli hissettiği yer okul. Biz öncelikle öğretmenlerimize çocuklarda ne gibi davranışların neler olabileceği hangileri normal hangileri müdahaleyi gerektirir onları anlattık. Ailelere, idarecilere ve yetişkinlere küçük ipuçları taşıyan broşür hazırlayıp dağıttık. Her an her zaman ihtiyaç duydukları zaman çocuklarımızın yanındayız. Hangi okul olursa olsun bir okulun kapısını açıp yardıma ihtiyacım var demesi bunun anında Milli Eğitim Bakanlığına ulaşması demek. Bu bizim için çok önemli. Çocuklarımız ve ailelerimiz için bütün hizmetlerimiz ücretsiz. Şu yardıma ihtiyacım var dediği zaman biz bu ihtiyacı karşılamak için varız.”

SADECE SOMA’DA 128 YETİM OKUYAN ÇOCUK VAR
Sadece Soma merkezinde babasını kaybeden ve okullarda eğitim gören 128 çocuk olduğunu anlatan Aydoğan, şunları söyledi:
“Bakanlıktan genel müdür ve daire başkanı ile alanında tecrübeli 6 uzman ve yerelde 126 rehber öğretmen sahada. Psikososyal çalışmalar başladığında bu rakam 2-3 katına çıkacak. Çalışmalarımız, Bergama, Kınık, Soma, Kırkağaç, Savaştepe, Akhisar'ın tamamı ve köyleri gerekiyorsa ev gerekiyorsa okul. Baba kaybı yetim kaybı 2. ve 3. derece yakın olarak derecelendirdik. Soma merkezde sadece baba kaybı yaşayan ve okulda eğitim alan 128 öğrenci var. Kırkağaç’ta 14, Elmadağ ve Köseler’de de o rakamlara yakın yetim var. Kayıp yaşayan, şehit veren her ev bizim hedef grubumuz. Çocukların tamamı. Çocuklar okulda olduğu için hedef grubumuzda aynı zamanda öğretmenlerimizi de destekliyoruz. Düşünün çocuk baba kaybı yaşamış öğretmeniyle duygusal bağı var. Öğretmenlerimizi de psikososyal anlamda destekliyoruz.”
Ankara’dan gelen 6 kişilik ekip içinde yer alan psikolojik danışman Erdem Çetincan, sözlerini şöyle konuştu: "Bu süreçte öncelikle öğretmen arkadaşlarımızın ayakta kalabilmeleri adına 2-3 günlük bir çalışma öğretmenlerimizle gerçekleştirdik. Kendileri de üzüntülü oldukları için vermiş oldukları bir tepki var. Bunun için bir eğitim verdik ki öğrencilerle aralarındaki iletişimi güçlü tutmaları gerekiyor. Daha sonra okullarda birinci, ikinci ve üçüncü derecede zarar görmüş çocuklar var. Bölgemiz gerçekten çok güçlü bu çocuklarla çalışmalarız 2-6 Haziran arasında profesyonel olarak başlayacak. Çocuklarımızın yas dönemini geçirmeleri gerekiyor. Bu kritik süreçte birebir çalışmalar yapıp çocukların yanında olacağız. İletişimi daha güçlü tutmak ve yaşadıkları kaybı psikolojik olarak en aza indirebilir miyiz onun için çalışıyoruz.”
Kaynak: İHA