Alp Gürkan Soruşturmaya Dahil Edilsin Talebi

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, Soma’daki maden faciası soruşturmasının genişletilmesi gerektiğini belirterek, Soma Holding A.Ş. kurucusu Alp Gürkan'ın ceza soruşturmasına dahil edilmesi talebinde bulundu.

Alp Gürkan Soruşturmaya Dahil Edilsin Talebi
Zeynel Balkız, Soma’da Hükümet Konağı önünde maden faciası soruşturmasıyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Kapalı olan madenin yangının tamamen söndürülmüş olması durumunda bize içeride tarafsız kişilerle yeniden keşfinin yapılacağı ve değerlendirmenin ona göre devam edeceği bilgisini aldık. Düne kadar devam eden soruşturmanın biraz daha genişletilmesi hususunda taleplerimiz oldu. Bunlardan birisi her ne kadar şirket yönetimi silsilesi içerisinde görünmese de televizyon ve ulusal kanallara çıkarak şirketi hakkında bilgi veren ve kusursuzluğunu ispatlamaya çalışan Alp Gürkan’ın da sorumlu olduğunu ve onunda soruşturmaya dahil edilerek gözaltına alınması ve gerekli soruşturma işleminin başlatılmasını talep ettik."
Soruşturmanın çok önemli ve diğer bir ayağı denetim sisteminin düzgün ve sağlıklı yürümediği kanısında olduklarını belirten Balkız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her ne kadar resmi açıklamalarda yılda iki kez veya üç kez bu madenin sosyal güvenlik iş güvenliği ve sağlığı açsından denetlendiği ve olumlu raporlarının olduğu iddia ediliyorsa da şuanda mevcut delillere göre elde ettiğimiz kanı bu noktada değildir. Dosyalarda gerekli yerlerden hukuken kanunen alınması gereken belgelerin alınmadığını ve başka yerlerden yetkisiz kurullardan alınan belgelerin bu işverenin iş yeri kayıtları içerisinde olduğunu biliyoruz.”
İşçilere en az 40-42 saat kurs vererek kurtarılış çalışma düzeni bakımından eğitim almaları gerekirken kendilerine bu eğitimin verilmediğini ifade eden Balkız, sözlerine şöyle devam etti: “Bu gün bu teftiş ve denetim raporlarının incelenmesi burada imzası olan Sosyal Güvenlik Kurulu ve Çalışma Bakanlığının müfettişlerinin denetçilerinin bu raporlarının teker teker incelenerek gerekli soruşturmanın başlatılmasını talep ediyoruz. Bu soruşturma öyle anlaşılıyor ki uzun sürecek. Zannetmeyiniz ki zanlı ve şüpheli olanların ifadesi alınarak iş bitti. Hayır. Bu işin işveren ayağı var. Kamu ayağı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ayağı var. Madenlerin sahibi ve kontrolünden müdahil ayağı var. Bunlarla ilişkili sendikal boyutunun da araştırılması kanaatindeyiz. Bu soruşturmalar bu anlamda genişleyecektir.”
Ceza soruşturması bandında verdikleri dilekçede şirketin mal varlığının dondurulmasını talep ettiklerini dile getiren Balkız, şunları söyledi: “Dün itibariyle Soma Cumhuriyet Savcılığı’nın bu konudaki kararı belli olmuştur. İddia edilen suçlama ve meydana gelen kaza katolog suçlar içerisinde olmaması gerekçesiyle savcılık bakımından mal varlığının dondurulması konusunda talep reddedilmiş. Ama bu demek değildir ki açılacak olan tazminat davalarında elbetteki hukuk mahkemeleri tedbir niteliğinde mal varlığını el konulması kararını verecektir. 301 vatandaşımızın şehit olduğu bu kazanın kusurlu davranışlarla ölüme neden olma suçuyla yani TCK 85/2 maddesiyle yetinilmesi mümkün değildir."
İş güvenliği tedbirlerinin alınmadığının açık olduğunu anlatan Balkız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kanunun emretmiş olduğu güvenlik tedbirlerini almamak, aynı zamanda bir kanunun ihmali olduğu için burada taksir yoktur. Bilinçli taksir vardı, hatta burada tasarlama dahi düşünülebilir. Bunun en hafif şekli bilinçli taksirle ölüme sebep olma nedeniyle alt bandı bir kişi için 10 yıl hapis cezasını ön gören 83/3 maddesi gereğince bu soruşturmanın yürütülmesi gerektiği kanaatindeyiz. Cumhuriyet Savcılığı’nın gelişmeleri ile ilgili her türlü açıklama cumhuriyet savcılarımızın yetkisi dahilindedir. Biz sadece taleplerde bulunuyoruz. Bu konuda dilekçe verdik ve onunda gözaltına alınarak ifadesinin alınmasını istedik. Bizim diğer açıklamalarımız kendi ön görüşlerimizdir."
Alp Gürkan’ın yakalama kararıyla ilgili bir itirazın olmadığını sadece kendilerinin talepleri olduğunu belirten Balkız, işçi yakınlarının ifade süreci ile ilgili şunları kaydetti: “Kim ifade vermek istiyorsa herkes ifade verebilecek. Bu çok kapsamlı bir soruşturmadır. Aile yakınlarına olayı anlamak için tanık diyorlar. Tanık da olsa da her arkadaşımızın şikayet hakkı vardır, kendisini müştekil durumuna getirebilir.”
Kaynak: İHA