Simge Fotoğraftaki İşçi Faciayı Anlattı

Soma'daki maden faciasında ocaktan çıkarılırken Anadolu Ajansı (AA) tarafından görüntülenen ve birçok gazetede yer alan fotoğrafıyla yakınlarının çıkarılmasını bekleyen ailelere umut olan işçilerden Ahmet Mutluer, yaşadıklarını anlattı.

Mutluer, maden ocağından çıkarıldığı anda fotoğrafını çeken AA Foto Muhabiri Cem Öksüz ile bir araya geldi, o anı konuştu.

Yaklaşık 8 yıldır maden işçiliği yaptığını kaydeden 29 yaşındaki Mutluer, "Ben ekmeğimi taştan çıkartırım ama daha erken emeklilik olduğu için madenciliği tercih ettim" dedi.

Mutluer, madende çalışan işçilerin her yıl 3 ton kömür istihkakı olduğunu, her yıl nisan ya da mayıs aylarında verilen bu kömürlerin bu yıl geciktiğini ifade ederek, "Arkadaşlarla konuştuk, 'kömür dağılımı olduktan sonra başka madenlere gidelim' dedik bıktığımız için. Kömür dağıtımında gecikme oldu. Aldıktan sonra madenden çıkacaktım" diye konuştu.

Facianın yaşandığı gün 16.00-24.00 vardiyasında görevli olduğunu, iş yerine gittiğinde ocakta trafodan kaynaklı yangın çıktığını öğrendiğini kaydeden Mutluer, arkadaşlarını kurtarmak için madene girdiğini söyledi.

Mutluer, yakın arkadaşlarını cansız halde gördüğünü belirterek, şunları aktardı:
"Kimisi secde ederek kalmış, kimisi birbirine sarılmış... Sonra fenalaştım. Apar topar hastaneye götürdüler. Fotoğraf anı, o artık benim acı halim. İçerideki acıyı hissederek çıktım. Dışarı çıktığımda kalabalığı, aileleri çocuklarımı gördüm. Bunlar nasıl dayanacaktı? Başım dönüyordu. İçerideki arkadaşların çoğuna ulaşılamadığını söyledim. Ben hasta yoğun bakımda kaldım 2 gün. Televizyondan takip ettim. Gazeteleri eve geldiğimde gördüm."
-"Çocuğumun rızkı için gideceğim"
Mutluer, madende tekrar çalışmayı düşünüp düşünmediğinin sorulması üzerine de "İlerki zamanlarda istiyorum. Mecburum çünkü. Kredi borçlarım var. Çoluğumun çocuğumun rızkı için gideceğim. Kendime gelsem başlayacağım. Eşim devamlı ağlıyor, gitmemi istemiyor ama yapacak bir şey yok" diye konuştu.

-İlk kazası değil
Ahmet Mutluer, son olayın başından geçen ilk maden kazası olmadığını vurgulayarak, daha önce birçok kaza gördüğünü, yanındaki arkadaşının göçük altında kalarak vefat ettiğini kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu yaşadığım 10 tane... Yan madende bu tür madenler oldu. 30-35 insan öldü. Hiçbir önlemler alınmadı. Denetlemeler yapılabilirdi, niye bu insanların canı yanıyor, evlatlarımız yetim kalıyor. Kendi evimize girer gibi madene girsek olmuyor muydu? Onların dertleri kömür, insan hayatı önemli değil, biri gider biri gelir."
Mutluer'in 3 ve 6 yaşındaki oğulları da babalarına sarılarak "Babamın bir daha madene gitmesini istemiyorum" dedi.

Kaynak: AA