Manisa Barosu Da Soma Soruşturmasına Müdahil Oldu

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, Soma’daki maden faciası soruşturmasına müdahil olduklarını açıkladı.

Manisa Barosu Da Soma Soruşturmasına Müdahil Oldu
Balkız, maden ocağını denetleyen müfettişler ve TKİ yetkilileri hakkında soruşturma başlatılmasını talep ettiklerini belirterek, Soma Holding A.Ş.’nin de malvarlığını el konulması talebinde bulunduklarını söyledi.

Balkız, hiçbir ihmal ve sorumluluğun cezasız kalmayacağını belirterek sonuna kadar davanın takipçisi olacaklarını söyledi.


13 Mayıs’ta meydana gelen Soma faciasının ardından Soma Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü ceza soruşturmasının devam ettiğini kaydeden Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, Manisa Adliyesinde bulunan Manisa Barosunda bir basın toplantısı düzenledi.

Balkız açıklamasında, “Bu kapsamda 301 şehidimizin ve maden kazasında yaralanan işçilerimizin her türlü hakkının hukukunun savunulması için Manisa Barosu Türkiye Barolar Birliğinin öncülüğü ve desteğinde iki kriz masası oluşturdu. Birincisi Manisa Merkezde Baroda ikincisi de Baromuzun Soma temsilciliğinde oluşturduğumuz kriz masası. Burada iki amaç güdüyoruz. Birincisi şehit yakınları ve mağdurlarının bundan sonraki hukuki haklarının elde edilmesi korunması Manisa barosunun himayesi altındadır. Soma’daki arkadaşlarımıza talimat verdik. Adliyeden bağımsız bir irtibat bürosu kuracağız. Orada şehit yakınlarına ve hukuki yardım isteyenlere bu yardım bu büroda sırayla nöbet tutacak olan gönüllü arkadaşlarımızla olacaktır. İkinci amacımız 301 şehit ve onlarca yaralının bu mağduriyetine sebep olan maden faciasının ceza soruşturmasıyla ilgilidir. Soruşturmanın bizatihi içindeyiz. Bu konuda Manisa Barosu olarak gerçek, hak, adalet yerini buluncaya kadar, burada ihmali sorumluluğu olanlar adalet önünde hesap verene kadar soruşturmayı takip edeceğiz. Hem Somalılar hem de vatandaşlarımız bu konuda rahat olsunlar. Hiçbir ihmal ve sorumluluk cezasız kalmayacak. Bugün itibariyle ceza soruşturmasına müdahil oldu. Bugün Soma ilçesinde bir şehit yakınımızın vekaletini alan 3 arkadaşımız müdahele dikeleçesini verdiler ve ceza davasına müdahil oldular” dedi.

MÜFETTİŞLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Maden ocağının yılda 2 veya 3 kez rutin denetimlerden geçtiğine dikkat çeken Balkız, “Bu konuyla ilgili bugüne kadar bir eksiklik bulunmadı. Burada teftiş raporlarının ve müfettişlerin tuttuğu denetim raporlarının iyi incelenmesi, mevzuat gereği iyi incelenmesi gerekiyor. Burada işçilerin bu kadar yüksek oranda ölümüne sebep olan olay böyle bir olayda kurtuluşun veya kurtuluş yollarının iyi öğretilmediğini gaz maskelerinin yerine göre yırtık ve eskimiş olduğu gibi sebepleri basından duyuyoruz. Suçlulardır, suçsuzlardır bunu şu aşamada diyemeyiz ama burada uygunluk raporu veren Sosyal güvenlik müfettişlerinin tuttuğu raporların yeniden gözden geçirilmesini ve eksiklik varsa bu müfettişler ve iş müfettişleri hakkında da ceza soruşturmasının başlatılmasını talep ettik. Başvurumuzun ana nedeni budur” şeklinde konuştu.

ALP GÜRKAN HAKKINDA DA DİLEKÇE VERDİLER
Alp Gürkan hakkında yakalama emrinin reddedildiğine dikkat çeken Balkız, “Mahkeme bu yönetim silsilesi içinde Can’ı gördüğü Alp’i göremediği için Alp ile ilgili talebi reddetmiş, Can ile ilgili talebi kabul etmiş ve sonuç itibariyle tutuklandı. Şu an için Alp Gürkan için bir yakalama emri olmadığını biliyoruz. Biz bugün verdiğimiz dilekçede Alp Gürkan için de bu karara rağmen yeniden değerlendirilip sorgulanması ve ceza soruşturmasına dahil edilmesi talebinde bulunduk. Resmi bir irtibatı olmamasına rağmen fiilen talimatları veren ve şirketi yöneten kişi Alp Gürkan’dır bu yüzden onun da bu soruşturma içinde olması gerekir” diyerek Alp Gürkan’ın da soruşturmaya dahil edilmesini talep ettiklerini belirtti.

TKİ HAKKINDA DA SUÇ DUYURUSU
Soma Holding’in malvarlığı düşünülerek Holding ve Maden şirketlerinin mal varlığının dondurulması ve el konulması talebinde de bulunduklarını kaydeden Balkız, “Ayrıca mülk devletindir bunlar işletmecidir ve devlet adına burada TKİ irtibatı sağlamaktadır. TKİ ve yetkililerinin de sorumlu olduğunu düşünüyoruz. Bu bakımdan TKİ yetkilileri ve sorumluları hakkında bir soruşturma açılmasını veya ceza soruşturmasına dahil edilmesini istedik” dedi.

Kaynak: İHA