Madencilerin Gaz Maskesi İsyanı

Soma Adliyesi önünde oturma eylemi yapan işçiler, gaz maskelerinin Çin malı olduğunu ve 21 yıldır değiştirilmeden kullanıldığını iddia etti.

İşçiler, hem maskelerin maskeleri nasıl kullanacaklarını bilmediklerinden yakındı

Eylem yapan grubun arasındaki bir işçi, maskelerin kafa yapılarına göre dizayn edilmediğini, yüzlerine tam oturmadığını belirterek şöyle konuştu: “Bu maskelerimiz 45 dakika dayanıyor. Yürüdüğümüz yol 2 kilometre ve dayanmıyor. Hala bu maskeler dağıtılıyor. Sadece Soma’da değil, her yerde bu maskeler kullanılıyor. Başka maske yok. Bu maske bize verildiği zaman nasıl kullanıldığını bilmiyorduk. Çalışırken bir ara gaz maskesi açıldı. Mühendislerimiz de gördü ve ‘Neden açtın’ dedi.

Ben kullanmasını zaten bilmiyorum ve mühendisimizin uyarısıyla geri kapattım. Çoğu arkadaşım da bilmiyor kullanmayı ve daha sonra bize eğitim vermeye başladılar. Faciadan kurtulan maskelerin maskeler 5-10 dakikada eridiğini söylüyor. Taktığınızda da nefes alamıyorsunuz. Ve maskelerin altında üretim tarihi bile 1993. Alt kısmında yazan yazı Çince, Çin malı ve bu yüzden de bilemiyoruz. Zaten kir pas içinde bunu kullanması da çok zor. 9 senedir çalışıyorum. Ve onca yıl kimse alıp da bakmadı maskeye, bakımı yapılmadı.”
Kaynak: İHA