Madenci Yakınlarına Psikososyal Destek Hizmeti Başladı

Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü proje ile Soma faciasında yakınlarını kaybedenlerin aileleri, 13 ilde oluşturulan toplam 56 ekip tarafından psikososyal destek hizmeti görmeye başladı.

Madenci Yakınlarına Psikososyal Destek Hizmeti Başladı

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin ölümüne neden olan maden kazasının ardından Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı düğmeye bastı. Buna göre, 13 ilde 144 psikolog ve sosyal hizmet uzmanından oluşan 56 ekip, madende yakınlarını kaybeden 301 ailenin tek tek evine gidecek ve psiko sosyal destek hizmeti verecek. Proje kapsamında bir psikolog ve bir sosyal hizmet uzmanından oluşan ekipler, bugün çalışmalara başlarken,1. ayın sonunda ve 6. ayın sonunda ailelerin yanına tekrar gidecek. Gerektiği durumlarda ise 24 psikiyatri uzmanı ve 8 yetişkin ve çocuk uzmanı da görevlendirilebilecek. İlk etapta Manisa’da 13, Balıkesir’de 12, İzmir’de 10, Kütahya’da 11 ve diğer illerle birlikte her ekipte iki kişi olmak üzere toplam 56 ekip, 3 gün boyunca tek tek mağdur aileleri gezecek.

DURUM TESPİTİ YAPILACAK
Manisa’da hizmet vermeye başlayan birinci ekipten Sosyal Hizmet Uzmanı Ali Koray Şen ve Psikolog Mehmet Özyanar, proje ile ilgili bilgi verdi. Ailelere hem taziye ziyaretinde bulunacaklarını hem de psikososyal hizmet vereceklerini kaydeden Sosyal Hizmet Uzmanı Ali Koray Şen, “Aileleri ev ortamında ziyaret edeceğiz. Üç aşamada yapılacak bir çalışma ancak bu süreç yeterli mi, bunu durum tespitinden sonra anlayacağız. Gerektiğinde çalışmalar çeşitlendirilebilir” dedi

Psikolog Mehmet Özyanar ise, yas döneminin aileler için doğal bir süreç olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Çalışmamızın ana unsuru durum tespiti yapmak. Ailelerin acılarını paylaşmak, ne tür acil ihtiyaçları var tespit etmek ve rapor halinde sunup çalışmalara alt yapı oluşturmak. Yas dönemi doğal süreç ama kişilerin yas döneminde desteğe de ihtiyaçları olacaktır. Tepkiler kişiden kişiye değişebilir. Gerekirse çocuk ve yetişkin psikiyatri uzmanı iş birliği içindeyiz, destek verilecektir.”
Kaynak: İHA