Çevre Bilincini Kadınlar Kazandıracak

Zeytinburnu Belediyesi'nin koordinasyonunda hazırlanan "Evlerden Evrene Çevre Bilinci" projesiyle 5 bin ev kadınına eğitim verilecek.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ÇEVKO Vakfı ortaklığında gerçekleştirilen "Evlerden Evrene Çevre Bilinci" projesiyle ev kadınlarına çevre bilinci kazandırılması ve sosyal destek sağlanması amaçlanıyor.
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Proje Danışmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küreselleşen dünya içinde çevre ve çevreye ait sosyal sorumluluk kavramının öğretilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Bunun başlangıç noktasının ev olduğunu ifade eden Özyaral, "O noktadan baktığımız zaman kim? Ailedeki kadın. Yani evde atığın, artığın ve çöpün ne olduğunu öğrenecek ve öğretecek kişi kadın" dedi.

Kadına evinde, neyi öğrenmek istediğini bilerek bilinçli bir eğitim vermeyi amaçladıklarını belirten Özyaral, "Çünkü bu işte 'Ben size öğretiyorum' değil, 'Siz ne öğreniyorsunuz'u öğretmem lazım. Dolayısıyla kadınla birebir olunması gerekiyor" diye konuştu.

Buradaki ana dokuyu oluşturanın, Anadolu'nun kadın yapısı olduğunu söyleyen Özyaral, projenin İstanbul gibi bir şehirde başlatılmasının önemine işaret etti.
İstanbul'un çok fazla göç aldığını ifade eden Özyaral, şu bilgileri verdi:
"Bu felsefe ile alışverişe çıkan, naylon torbasını ne yapması gerektiğini, evinde kullandığı elektronik aleti bozulunca atmaması gerektiğini, pili toplayıp bir kenara koymasını, yağı dökmemesi gerektiğini bilen ve çocuğuna öğreten... Okula giderken pet şişeyi ezip, çocuğunun çantasına koyup, oradaki toplama kaplarına yollatacak, mavi kapakları toplayıp tekerlekli sandalye için teşvik edecek toplumun kendisi olmalı. Buradaki bakış açımız şöyle: 'Hisset ve hissettir, onlar gibi düşün, ihtiyacı olanlara yol göster ve unutma ki çevre senin evlatlarının geleceği.' 'Gelecek kuşakların mirasını yok etme, onlar da nefes alsın, onlarda su içsin, onlar da yüzsün, onlar da mutlu olsun.' Projemizin temel hedefi mutluluk.
Türkiye'yi ayağa kaldıracak en güzel projeyi konuşuyoruz, kadını eğitmek. Zeytinburnu Belediyemizin önayak olduğu, üniversitemiz ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının işin içine gireceği çok ayaklı disiplinli ve esas hedef toplumun ve kadının kendisi olan bir projenin başlamasından söz ediyoruz."
- "Hedefimiz 5 bin kadına ulaşmak"
Özyaral, 2 yıl süreli projenin ilgi görmesi ve Türkiye geneline yayılması durumunda bu zamanın uzatılabileceğini kaydetti.

Ana hedeflerinin öncelikle 5 bin kadına ulaşmak olduğunu belirten Özyaral, "Amacımız, o hanımların içinden eğitmenler yetiştirerek, toplumu eğitmeye devam edebilmek. Kadınlarımıza üniversitemizde eğitim vereceğiz. En heyacanlandığım nokta da eğitimleri ben vereceğim. Onlarla beraber temel yapıyı oluşturacağız. Bu projenin kadının hayatındaki rolünü etkileyeceğini, evdeki statüsünü değiştireceğini düşünüyorum. Çünkü şimdiye kadar yaptığımız bütün çalışmalarda gördük ki, bilinçlenen kadın, ciddi anlamda çocuklarını yönlendiriyor, yönlenen aile babayı da projenin içine alıyor" ifadelerini kullandı.
- "En büyük görev kadınlara düşüyor"
Projede yer alacak kadınlardan Sonay Demirci, kadın olarak bu bilinçte olduklarını belirterek, Zeytinburnu Belediyesi'nin çevre konusunda çok duyarlı olduğunu söyledi.

Toplumun bu konuda bilinçlenmesini istediklerini ifade eden Demirci, "Bu konuda bilinçlendirmek amacıyla biz kadınlara çok önemli görev düşüyor. Çevre bilinci çok önemli" dedi.

Projeyi desteklediğini belirten Gülşen Güler, çevre duyarlılığının kadınlardan geçtiğini, onlardan başladığını bildirdi. Belediyenin sosyal projelerde örnek bir belediye olduğunu ifade eden Güler, bu projenin kadınları daha aktif hale getireceğini kaydetti.

Meltem Peker, projenin, çevre ve toplum için çok faydalı olacağını kaydetti.

İnsanların bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini ifade eden Peker, "En büyük görev de biz kadınlara düşüyor. Kadınlar bilinçlendikçe daha bilinçli evlatlar yetiştiriyor, eşlerine de örnek oluyor. Daha temiz ve sağlıklı bir toplum istiyorsak, bu konuda dikkat etmemiz gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Güler Durmaz da projeyi çok beğendiğini, kadınların çevreye karşı daha duyarlı olmasını istediğini ifade etti.

Kaynak: AA