Obruk Barajı'nda Balık Ölümleri

Obruk Barajı'nda toplu balık ölümleri görülmesi üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından inceleme başlatıldı.

Oğuzlar ilçesinde, Obruk Barajı'na kurulan bir tesisin çalışanları, binlerce balığın kıyıya vurduğunu ve çoğunun da yüzeyde çırpındığını görünce durumu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne bildirdi.
Bölgede çalışma yapan yetkililer, inceleme yapılması için su ve ölü balıklardan numune aldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balık ölümlerinin üzüntü verici olduğunu, ölümlerin neden kaynaklandığını tespit etmek için inceleme yaptıklarını söyledi.

İlk incelemede, yumurtlama mevsiminde olması nedeniyle sazan balıklarının göletin sığ bölgelerine doğru yoğunlaştıklarının belirlendiğini ifade eden Ermiş, şunları kaydetti:
"Geçen hafta şiddetli yağıştan dolayı baraj gölü su seviyesi, bir metre kadar yükseldi. Bunun sonucunda gölet civarında yaklaşık 300 metrekarelik alanda çöküntü nedeniyle su birikintileri oluştu. Baraj suyundaki ani çekilmeden dolayı da bu birikintilerde bulunan yaklaşık 2 bin kadar sazan balığının bir kısmının sudaki oksijen yetersizliğinden öldüğü, bir kısmının ise ölmek üzere olduğu görüldü.

Baraj gölü civarındaki bir derenin etrafında da benzer durumlara rastlandı. Bölgedeki çiftçilerin arazi sulamak için kurduğu bentlerden kaynaklanan çekilme nedeniyle bir kısım balıkların oksijensiz kaldığı ve ölmek üzere olduğu tespit edildi."
Ermiş, ekiplerinin derenin su seviyesini arttırmak amacıyla çiftçilerin oluşturduğu bentleri açtığını, baraj gölü ve civarında tarımsal atık veya kirliliğe bağlı ölümleri tespit edilmediğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA