2. Uluslararası Kayseri Altın Çınar Film Festivali

Ali Dağı'nın eteklerinde taş evleri ve yeraltı şehirleriyle ünlü Talas ilçesinde gerçekleştirilecek 2. Uluslararası Kayseri Altın Çınar Film Festivali, yarın başlayacak.

Tarihi dokusunu koruyan ilçede, 21-25 Mayıs'ta gerçekleştirilecek festivale Türkiye'nin yanı sıra İran, Kırgızistan, Azerbaycan ve Makedonya'dan da çok sayıda genç sinemacı katılıyor.
Yücel Çakmaklı Film Atölyesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Talas Belediyesi, Erciyes Üniversitesi ve Anadolu Sinemacılar Derneği'nin desteğiyle organize edilen festivalde, film gösterimlerinin yanı sıra söyleşiler, sergiler ve çeşitli etkinlikler düzenlenecek.
Festival kapsamında, tarihi bin 700 yıl öncesine dayanan ve restorasyon çalışmaları sonucu gün yüzüne çıkarılan kayadan oyma Tol Mabet ile Yaman Dede Kültür ve Sanat Evi'nde film gösterimleri yapılacak.
Yücel Çakmaklı Film Atölyesi Koordinatörü Erol Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm sinemaseverleri 2. Uluslararası Kayseri Altın Çınar Film Festivali'ne beklediklerini söyledi.

Genç sinemacıların gayret ve destekleriyle festivali gerçekleştireceklerini anlatan Mutlu, sanayi şehri olarak bilinen Kayseri'de film festivalini geleneksel hale getirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.
Festivalin önemine dikkati çeken Mutlu, şöyle konuştu:
"Festivalimiz yerli ve yabancı yönetmenleri, sanatçıları ağırlayacak. 'Türk sinemasının sultanı' olarak adlandırılan Türkan Şoray'ın yanı sıra ünlü sanatçılarımız ve unutulmaz film müziklerine imza atan Cahit Berkay bizlerle olacak. Açık hava sinema gösterimleri yapılacak. Ayrıca Talas'ın simgelerinden olan tarihi kayadan oyma Tol Mabet, film gösterimi için uygun hale getirildi.

Tol Mabet'in atmosferinde filmler izlenebilecek."
İstanbul'dan festival için doğduğu ilçeyi ziyarete gelen Semra İlker de Kayseri'nin böyle bir film festivaline ev sahipliği yapacak olmasından mutluluk duyduklarını kaydetti.

Talas'ın tanıtılması gerektiğini vurgulayan İlker, "Bu festivalin Altın Portakal ya da Altın Koza gibi marka olacağına inanıyorum. Özellikle üniversiteli gençlerin gayreti mükemmel. Eminim Kayseri'ye gelecek yönetmenler ve sanatçılar da Talas'ın tarihi dokusundan çok etkilenecek" ifadelerini kullandı.
- 45 bin lira para ödülü
Uluslararası Kayseri Altın Çınar Film Festivali'ne 127 kısa film ve 75 belgesel film katıldı.

Ön eleme jürisi tarafından yapılan değerlendirme sonucunda belgesel film dalında 12, kısa film dalında ise 16 film finale kaldı.
Festival kapsamında, belgesel film dalında en iyi film, en iyi konsept ve senaryo, en iyi görüntü ödülleri ile Türk sineması 100| yıl özel ödülü ve jüri özel ödülleri; kısa film dalında ise en iyi film, jüri özel ödülü ve Türk sineması 100| yıl özel ödülleri sahiplerini bulacak. Toplamda 45 bin lira para ödülü verilecek.
Kaynak: AA