Ordu’da Meralar Gübreleniyor

Ordu’nun yaylalarında bulunan ve bilinçsiz bir şekilde kullanılarak ekonomik değeri düşürülen mera alanlarının ıslah edilmesi çalışmaları hızla sürüyor.

Ordu’da Meralar Gübreleniyor

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Deveci koordinatörlüğünde Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bağlı Ziraat Mühendisleri Sezgin Gürkan, Erhan Özdemir, Remzi Bayri ve Kemal Özkul, meraların ıslah edilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. 2014 yılı Ocak-Nisan döneminde Aybastı yaylaları, Akkuş- Argan Yaylası ve Kabadüz-Çambaşı Yaylalarındaki mera alanlarına 165 ton kompoze gübre atıldı.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam, hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerin en büyük derdinin pahalı yem girdileri olduğunu, özellikle arazi varlığının çok büyük bir bölümü fındık olan Ordu’da yem bitkisi ekim alanının çok yetersiz olduğunu, var olan arazilerin de çok parçalı oluşu sebebiyle yetiştiricilerin ihtiyacı olan kaba yem üretilmesine yetmediğini kaydetti.

Sağlam, “Bu ve benzeri sorunlar nedeniyle zor günler geçiren yetiştiricilerin dertlerine meralar bir nebzede olsa çare olmaktadır. Ancak meralarımız bilinçsiz plansız otlatma sonucu ekonomik olmaktan çıkmıştır. Biz de bunun üzerine yaylalardaki mera alanlarının yeniden eski görünümüne kavuşması için gübreleme çalışması yaptık. Yapılan gübreleme çalışması sonrası meralarımızın çehresi adeta değişmiştir. Arkadaşlarımız mera ıslah çalışmaları kapsamında gübrelemenin yanında yaylada hayvanlar için kalıcı suluklar, koyun banyo alanları, tuzluklar ve hayvan kaşınma kazıkları gibi ilk bakışta çok basit gibi görünen ancak hayvanlar ve yetiştiricilerimiz için hayati önemde olan bu ve benzeri hizmetlerde yapmaktadırlar” dedi.

Kaynak: İHA