Disk Başkanı Kani Beko’dan 1 Mayıs açıklaması

DİSK Başkanı Kani Beko, Taksim’de kutlanmasına izin verilmeyen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle çıkan olaylara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Disk Başkanı Kani Beko’dan 1 Mayıs açıklaması
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Kani Beko, KESK, TMMOB ve Türk Tabipler Birliği temsilcileri Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına kapatılması nedeniyle yaşanan olayları değerlendirdi. Türkiye ve Kamboçya'da 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmediğini belirten Kani Beko, “Dünyanın dört bir yanında coşkulu 1 Mayıs etkinlikleri düzenlendi.

Moskova'dan New York'a kadar yüz binlerce işçi insanca bir yaşam için meydanlardaydı. Afganistan'ın başkenti Kabil'de 20 yıllık yasaktan sonra ilk kez 1 Mayıs kutlandı. Sadece Kamboçya ve Türkiye'de polis halka saldırdı. 2014 1 Mayıs'ında başta İstanbul olmak üzere Türkiye'de işçiler emekçiler ve emek dostları taleplerimizle rengarenk bayraklarımızla, türkülerimizle, halaylarımızla, karanfillerimizle tek yürek bayramımız kutlamak istedik” dedi.

“YÜZLERCE YARALIMIZ VAR”
“Sayısı belli olmayacak kadar yüzlerce yaralımız var” diyen Beko, “Bunlar arasında en az 42 kafa travması, bir kulak kesiği, bir kol kırığı 15-20 gaz kapsülü ile yaralanma, bir göz kaybına yol açabilecek göz yaralanması var. Milletvekillerine yönelik şiddet görüntülülerine tanıklık ettiniz. Basın emekçileri olarak bu terörü belgelememeniz için hedef alındınız. 12 haberci polisin saldırısı sonucu yaralanırken, 1 haberci gözaltına alındı. Okmeydanı Hastanesi'ne gaz bombası atıp, tepki gösterenlere plastik mermi sıkacak kadar pervasızlaştılar. ‘Kamu düzeni' bahanesiyle bütün kenti felç eden faşist uygulamalar, 15 milyon İstanbulluya işkence çektirdi” diye konuştu.

“PROVAKTÖR POLİS” İDDİASI
Kani Beko yaptığı açıklamada, sivil polislerin halkın arasına karışarak provokasyon yaptığını iddia ederek, “Terör istihbaratı aldık dediler tüm İstanbul polisin terörünü gördü. Silah istihbaratı aldık dediler. Tüm İstanbul resmi ama hukuksuz bir şekilde halkına yönelen silahları gördü. Provokatörler araya karışacak dendi tek tip sırt çantası, mont ve şapka giyen eylemci görünümlü sivil polislerin Halaskargazi Caddesi'nde eylemcilerin arasına karıştığı fotoğraflarla belgelendi. Cam çerçeve kırılacak dendi. Emekçilere kapısını açan halkın, esnafın camlarının polis tarafından kırıldığı görüldü” dedi.

Disk Başkanı Kani Beko’dan 1 Mayıs açıklaması

Kani Beko, olayla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını ve Avrupa Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi.
Beko, olaylarda çekilen fotoğrafları da göstererek, delil olduklarını belirtti. İşçilerin sesi olmaya devam edeceklerini belirten Beko, “1 Mayıs 2014'te Taksim Meydanı hakkımız için gösterdiğimiz irade önümüzdeki günlerde emek, demokrasi, adalet, özgürlük ve barış mücadelelerinde karşınızda olacaktır. Seneye mutlaka hep birlikte Taksim'de olacağız” şeklinde konuştu.

“3 BİNE YAKIN ARKADAŞIMIZ ZOR KOŞULLARDA GELDİ”
1 Mayıs kutlamalarına geçen yıllara oranla daha az katılım olduğu yönündeki değerlendirmeleri de ele alan Kani Beko şunları söyledi:

“Sabah erken saatlerde birçok ilçeden haber aldık. Buraya gelmek için otobüs tutulmuşlar. Ehliyetlerine polis tarafından el konulduğunu söyledi. Buraya gelebilmek için DİSK genel merkezine gelmek için çok yakın bir pansiyonda kaldık. Buraya zor koşullarda 3 bine yakın arkadaşımız geldi. Bizim işçilerimiz buraya ulaşamadılar.”

DİSK'in devletten ve siyasi partilerden bağımsız olduğunu belirten Kani Beko, “Siyasal iktidarın talimatıyla kutlayacak sendikalar değiliz” dedi.

“FARUK ÇELİK İŞÇİLERİN YANINDA OLMALIYDI”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in 1 Mayıs olayları ile ilgili açıklamalarını değerlendiren Kani Beko, “Bunlar şaşkın ördekler gibi. Fark Çelik'in yapmış olduğu açıklama işçileri temsil eden bir bakan öncelikle işçilerle yan yana omuz omuza olmalıydı. Faruk Çelik Taksim'in açılmasıyla ilgili görüş belirtmeleri, işçilerin yanında olmalıydı. O makam işçileri temsil eden bir makam” dedi.

Kani Beko, Avrupa Birliği'nin 19'uncu faslına da sendika olarak ‘hayır' diyeceklerini söyledi.

Beko, faslın kabul edilmesi halinde 2018 yılında 11 milyona yakın işçinin asgari ücretle çalışmaya mecbur bırakılacağını söyledi.

Kaynak: İHA