Soma faciasında 5 kişi tutuklandı!

Manisa Soma'da meydana gelen maden faciası sonrasında yürütülen soruşturma kapsamında 5 kişi tutuklandı.

Soma faciasında 5 kişi tutuklandı!
Manisa Soma'da meydana gelen maden faciası sonrasında yürütülen soruşturma kapsamında 5 kişi tutuklandı.

TUTUKLU SAYISI 5!

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığınca Soma'da maden faciasıyla ilgili yürütülen soruşturmada tutuklananların sayısı 5'e yükseldi.

Savcılık sorgularının ardından mahkemeye sevk edilen 9 zanlıdan vardiya amiri Hilmi Kazık da tutuklandı. Mahkeme, diğer 8 zanlının ise tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs'ta meydana gelen faciada 301 işçi yaşamını yitirmiş, 486 kişi yaralanmıştı.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında TCK'nın 85/2 maddesi gereğince "taksirle birden fazla insanın ölümüne sebebiyet vermek" suçlamasıyla 25 kişi gözaltına alınmıştı.

Adliyeye sevk edilen şüphelilerden Soma Maden İşletme Müdürü Akın Çelik, mühendisler Yalçın Erdoğan, Ertan Ersoy ile madenin Emniyet Vardiya Amiri Yasin Kurnaz tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

DÜN GECE AÇIKLAMA YAPILMIŞTI

Soma'da meydana gelen maden faciası ardından görevlendirilen Akhisar Başsavcısı Bekir Şahiner açıklamalarda bulundu. Şahiner, "Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı da (Can Gürkan’ı kastediyor) dahil 25 kişi gözaltına alınmış, 6’sı tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmiş, 3’ü tutuklanmıştır" dedi.

Şahiner, "Bilirkişi heyetinin verdiği ilk rapora göre trafo patlaması sonucu olamayacağı belirlendi. Kömürün kendiliğinden yanması sonucu karbonmonoksit ortaya çıktığı tespit edildi" diye konuştu.

Habertürk'te yer alan habere göre, Soma soruşturması kapsamında işletme müdürü Akın Çelik ile maden mühendisleri Yalçın Erdoğan ve Ertan Ersoy'un tutuklandığı öğrenildi.

Soma Kömür İşletmeleri'nden yapılan açıklamada Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan hakkında herhangi bir gözaltı kararı bulunmadığı bildirildi.

Şahiner'in açıklamalarından satır başları:

"Şüphelilerin açık kimlikleri ve adresleri tespit edilerek yakalanmaları, gözaltına alınmalarına yönelik gerekli koruma tedbirleri gerçekleştirilmiştir. Olayın soruşturması Soma İlçesi’nde görevli üç Cumhuriyet savcısı tarafından yürütülmekle birlikte, olayın mahiyeti, kapsamı ve genişliği, delillerin ivedilikle toplanabilmesi, soruşturmanın bir an evvel tamamlanabilmesi için, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulumuz tarafından Akhisar İlçesinde göre yapmakta olan iki Cumhuriyet savcısı geçici olarak Soma Cumhuriyet savcısı olarak yetkilendirilmiştir. Yetkili Cumhuriyet savcıları ivedilikle görevlerine başlamak suretiyle soruşturma ile ilgili işlemleri devam ettirmişlerdir. Olay hakkında soruşturmayla ilgili görevli 5 Cumhuriyet savcısı tarafından koordinatör olarak belirlenen kıdemli Cumhuriyet savcısının koordinatörlüğünde müşteki, mağdur ve tanıkların çok önemli bir kısmının ifadeleri alınmış, gözaltına alınmış olan şüphelilerin de ifadelerinin alınması işlemlerine başlanmıştır."

Şüphelilerden şirketin Yönetim Kurulu Başkanı (Can Gürkan’ı kastediyor) da dahil olmak üzere toplam 25 kişinin gözaltına alındığını belirten Başsavcı Şahiner, ifadeleri alınan şüphelilerden 5’inin ilk etapta tutuklanmaları istemiyle Soma Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevkedildiğini, yapılan sorgulama sonucunda 3’ünün tutuklandığını kaydetti. Kalan iki şüphelinin ise mahkeme tarafından serbest bırakıldığını aktaran Başsavcı Şahiner, "Soma Cumhuriyet Savcılığı’nca sorgulanın 4 şüpheli Cumhuriyet savcısı tarafından serbest bırakılmıştır. Şüphelilerin üzerine atılı bulunan suç bu aşamada, Türk Ceza Kanunu’nun 85/2 maddesinde düzenlenen taksirle birden fazla kimsenin ölüm ve yaralanmasına yönelik eylem olarak vasıflandırılmıştır. Soruşturma süratli bir şekilde devam ettirilmekte olup, adil bir yargılama yapılabilmesi, lehe veya aleyhe olan tüm delillerin toplanıp, usulüne uygun olarak değerlendirilmesi hususunda soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet savcıları tarafından gereken her türlü önlem alınmıştır. Soruşturmanın en kısa sürede ikmal edilmesine çalışılmaktadır. Soruşturmayla ilgili olarak devam aşamalar hakkında ilerleyen zamanlarda açıklamalarımız basın sözcüsü olarak tarafından gerçekleştirilecektir" diye konuştu.

ALP GÜRKAN HAKKINDA GÖZALTI KARARI VAR MI?

Soma Kömür İşletmeleri'nden yapılan açıklamada Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan hakkında herhangi bir gözaltı kararı bulunmadığı bildirildi.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'den yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Eynez Maden Ocağı'nda yaşanan elim kaza nedeniyle hakkında çıkan gözaltı kararını bu sabah öğrenmiştir. Soma'da emniyet güçlerine müracaat ederek hakkında gerekli işlemin yapılmasını talep eden Can Gürkan'ın ifadesi alınmaya devam edilmektedir. Soma Holding gözaltındaki tüm çalışanları için avukat görevlendirmiştir, aksi yönde çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan hakkında herhangi bir gözaltı kararı bulunmamaktadır. Yapılan haberlerde hukuki sürecin başladığının göz önünde bulundurulmasını rica eder, hassasiyetiniz için teşekkür ederiz."