Yıpranan Balık Ağları Onarılıyor

Denizlerde av sezonunun 15 Nisan'da sona ermesinin ardından, yıpranan balık ağlarını onarmak için kolları sıvayan balıkçılar, hummalı çalışma yürütüyor.

Denize 1 Eylül'de "vira bismillah" diyerek açılan balıkçılar, 15 Nisan'da trol ve gırgır tekneleri için av yasağı başlamasıyla yeni sezona kadar ağlarını onarmak için çalışıyor. Ordu'nun Perşembe ilçesinde çok sayıda balıkçı da ağlarını yeni sezona hazır hale getirmek için çaba gösteriyor.
İlçede balıkçılıkla uğraşan Hacı Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, av sezonunun 15 Nisan'da sona erdiğini hatırlatarak, yeni sezona hazırlık için yıpranan balık ağlarını onarmaya başladıklarını söyledi.

"Ağların zarar görme derecesi, atıldıkları bölgeye ve tutulan balık miktarına göre değişiyor" diyen Memiş, şunları kaydetti:
"Fazla tonajda balık tutarsanız tabii ki ağlar zarar görüyor ama az miktarda balık tutarsanız dolayısıyla ağlar daha az yıpranır. Bu sezon ağlarımız zarar gördü. Zaten her sene bu ağları elden geçirmeniz gerekiyor. Yoksa kullanılamaz hale gelir ve çalışamazsınız. Çok zarar gören ağların onarılması zaman alıyor. Örneğin bazı ağlar bir ayda onarılır, çok zarar gördüyse bu süre uzar."
Balıkçılardan Selim Topal ise "Sezon bitti, ağlarımızın yırtıklarını dikiyoruz. Ağlara özellikle denizdeki taşlar zarar veriyor. Rüzgar durumuna göre teknelerin arka tarafına takılarak yırtılan ağlar oluyor. Balık çok olursa, o da yırtılma için bir sebep oluyor" dedi.

Murat Şener adlı balıkçı da ağları eylül ayına kadar onarmaları gerektiğini belirterek, "Fazla zarar gören bir ağın onarılması sadece işçi maliyeti olarak 30 bin lirayı buluyor. Ayrıca halat, ip, makara gibi şeyler de alınıyor. Bunlar da belli bir maliyet oluşturuyor ama sonuçta biz ekmek paramızı denizden kazanıyoruz. Maliyet ne olursa olsun bu ağları yeni sezona kadar onarmamız gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: AA