Maden faciasıyla ilgili korkunç iddia

Soma'daki maden yangınının nedeniyle ilgili korkunç bir iddia ortaya atıldı: Ocakta tahkimat direği değiştirilirken patlatılan dinamit kablolara zarar verdi. Üretim aksamasın diye kablo değiştirilmeyip bantlandı.

Maden faciasıyla ilgili korkunç iddia
Manisa'nın Soma ilçesinde 298 madencinin hayatına mal olan yangının nedeni için önce 'trafo patlaması' ardından 'bilinmeyen bir tutuşturucu' açıklamaları yapıldı.

Olayla ilgili en çarpıcı iddia, faciadan canlı kurtulmayı başaran üretim çavuşu İ.B.'den geldi. İ.B.'nin iddiasına göre, günün erken saatlerinde trafoya yakın bir noktada bir tahkimat direği yerinden oynadı.

DİNAMİT LOKUMU PATLATILDI

Topçu diye tabir edilen ekip, direği değiştirmek için çalışma yaparken, yarım dinamit lokumu patlattı. Patlamayla, madeni baştan aşağı geçen elektrik iletim hattı hasar gördü. Elektrikçi çağrılarak kontrol yapıldı, kablonun değişmesi gerekiyordu.

ÜRETİM DURMASIN DİYE BANTLA SARILDI

Ancak iddiaya göre, değiştirilmesi uzun süreceği ve üretimin en az 4 saat durmasına yol açacağı için, verilen talimat üzerine ekip, kabloyu bantla sarıp direği değiştirdi. Ancak üretim kapasitesi artırıldığı için daha fazla enerji verilen kabloda, saat 15.00 sıralarında aşırı akıma dayanamayan bantlı bölgede kıvılcımlar çıkmaya başladı.

KABLOLAR ALEV ALDI MADEN CEHENNEME DÖNDÜ

Kıvılcımlar, standart dışı kabloları ve paleti tutuşturdu. Tahkimat direkleri ve kömür de alev alınca, madenin içi kısa sürede cehenneme döndü. Yıllardır madende çalışan İ.B., konuşması halinde işsiz kalabileceğini ancak yine de savcının çağırması durumunda gördüklerini anlatacağını belirtti.

'DUVARLAR BİLE YANIYORDU'

İ.B. 'Çıkışa yakın olduğum için hemen kaçtım. Sonra arkadaşlarımı kurtarmak için madene döndüm. İnanılmaz sıcaklık vardı. Gözlerimin içi bile yandı. Duvarlar yanıyordu. Birçok arkadaşımı orada kaybettim. Gördüklerimi anlatmazsam onların hakkı üzerimde kalır' dedi.

Öte yanan savcılık AKUT ve itfaiye ekipleri hakkında, temiz hava için çalıştırılan havalandırmanın, karbonmonoksit gazını daha derinlerine ittiği iasıyla soruşturma başlattı.