Enkaz Altından 'Bir Ses, Bir Nefes'

Sel, deprem, heyelan gibi doğal afetler ya da maden ve uçak kazaları gibi büyük felaketler, bir yandan çok sayıda can kaybına yol açarken aynı zamanda "mucize" denilebilecek kurtuluşlara da sahne oldu.

Soma'daki maden faciasında kurtarıldıktan sonra ambulansa bindirildiği sırada hemşireye "çizmelerimi çıkarayım mı sedye kirlenmesin" diye sorarak, Anadolu insanının naifliğini bir kez daha ortaya koyan ve tüm ülkeyi gözyaşlarına boğan maden işçisi Fatih Ocay, facianın da simge isimlerinden biri oldu.
Yine yangının olduğu bölümde yardım beklediği sırada boruları delerek oksijen almaya çalışan Fatih Ocay, bu yöntemle hem kendisinin hem de 4 arkadaşının yaşama tutunmasını sağladı.
Yer altından çıkarılınca "beni değil Mahmut'u kurtarın onun karısı hamile" diyen maden işçisi de sözleriyle "dost ve fedakarlığın" timsali oldu.
Soma'da yaşanan bu örnekler, geçmiş yıllarda "nefes"e ulaşmak için verdikleri mücadelelerle felaketlerden mucize eseri sağ kurtulan isimleri yeniden akıllara getirdi.
- ''Mucize Çocuk İsmail''
Türkiye'yi yasa boğan 17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara depreminde enkaz altından canlı çıkarılan son kişi olan ve ''depremin mucize çocuğu'' diye nitelendirilen 5 yaşındaki İsmail Çimen, depremin 7. gününde, Çamlık Sitesi'nin enkazından kurtarılmıştı.
Marmara depreminde belki de akıllarda kalan en önemli sahnelerden biri enkaz altından kurtarılan baba ile oğlun elleriyle birbirlerine ''çak'' yapmasıydı.
Enkazdan 97 saat sonra sağ kurtarılan Yüksel Er, henüz sedyeye alındığı sırada kendisinden 13 saat önce enkazdan çıkarılan oğlu Eser Er ile birbirlerine ''çak'' yaptı.
Yüksel Er, o dönemde AA muhabirlerine yaptığı açıklamada, ''Çok mutluyum. Oğlum Eser ve 4 yaşındaki kızım Ecem'i düşünerek hayatta kaldım. Depremden sonra 4 günü bir kapının altında geçirdim. Çocuğuma kavuştuğum için çok mutluyum. Devletime, insanlarımıza çok teşekkür ediyorum'' demişti.
-Enkaz altından kaçan kuş, yaşamın habercisi oldu
Yalova'nın Çınarcık ilçesinde, göçük altından uçan minik bir kuş, genç bir kızın, 80 saat kaldığı enkaz altından yaşama döndürülmesinin adeta habercisi olmuştu.
Enkaz kaldırma çalışmaları sırasında göçük altında kalan bir kuşun uçtuğunu gören ekipler, bölgede hassas bir çalışma başlatmış, yapılan çalışmanın sonucunda 14 yaşındaki Elif Gündüz enkazdan sağ çıkartılmıştı.
-''O'' kare hiç unutulmadı
Marmara depreminde İstanbul Sefaköy'de 7 katlı bir binanın enkazından yaralı kurtarılan Ömür Kınay da 17 Ağustos depreminin simge isimlerinden biri olmuştu.
Kurtarma çalışmaları sırasında boynu yan yatmış halde çekilen fotoğraflarıyla akıllarda yer edinen Ömür Kınay, mucize yaşamlar listesindeki yerini almış oldu.
-En büyük rekor ''o''nun
Erzincan'da 13 Mart 1992'de meydana gelen depremde görev yaptığı SSK Hastanesi'nin 5'inci katındaki lojmanda kalan hemşire Nurcan Eraslan, tam 8 gün sonra enkaz altından çıkarılmıştı.
Üçüncü katta sıkışan ve enkaz boşluklarından sızan havayla nefes alabilen Nurcan Eraslan, sağlıkçı olmanın tecrübesiyle idrarını ve sızan yağmur damlalarını içerek hayatta kalmıştı.
-Keko'nun dramı
Elazığ'ın Kovancılar ilçesine bağlı Okçular köyünde 9 Mart 2010'da meydana gelen depremde, enkaz altından çıkartılan Keko Çiçek, yaralı olmasına rağmen koşarak enkaz altındaki annesini çıkartmak istemişti.
Bu görüntüleriyle Türkiye'yi gözyaşlarına boğan küçük Keko, Elazığ depreminin simge ismi olmuştu.
-"Azra" bebek mucizesi
Van'da 23 Ekim 2011'de yaşanan depremden 48 saat sonra sağ olarak çıkarılan "Azra" bebek, "mucize kurtuluş"un ve umudun simgesi olmuştu.
-Düşen uçaktan kurtuluşun hikayesi
Diyarbakır'da 8 Ocak 2003'te piste çakılan THY uçağından sağ kurtulan Murat Karamutlu, Burak Altındağ, Aliye İl, Celal Tokmak ve Gencer Güneş, hayata ikinci kez "merhaba" demişlerdi.
-Göçükte 5 gün
Zonguldak'ın merkez ilçeye bağlı Kilimli beldesinde Nisan 2003'te kaçak kömür ocağında meydana gelen göçüğün altından 5 gün sonra kurtarılan işçi Ercan İnam da "mucize kurtuluşlar"ın simge isimlerinden olmuştu.
Kaynak: AA