(özel Haber) Engelli Öğrencilerden ‘engelsiz’ Gösteri

Engelliler Haftası dolayısıyla engelli öğrencilerin düzenledikleri gösteri, izleyicilerden büyük alkış topladı.

(özel Haber) Engelli Öğrencilerden ‘engelsiz’ Gösteri

Kastamonu’da Halime Çavuş İşitme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileri tarafından Kastamonu Halk Eğitim Merkezinde Müdürlüğü’nde “Engelliler Haftası” etkinliği düzenlendi.

Programda engelli öğrenciler gösterileri, seyredenleri duygulandırdı.

Programın açılışında konuşan Okul Müdürü Salman Ganidağlı, her insanın başına gelebilecek olan engel için duyarlı olunması isteyerek, “Engelli insanlara acımak yerine, onları hayata bağlayacak davranışlarda bulunup yaşamlarını kolaylaştırmak ve onları anlayarak mutlu olmalarını sağlamalıyız. Bireylerin başarılı ve mutlu olabilmesi için yaşadığı ortam içinde olumlu iletişim kurmaları ve hayata hazırlanmaları çok önemlidir. İnsanların düşünebilme, düşündüğünü karşısındakine anlatabilme yeteneği, toplumsal yaşamın temelini oluşturur” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘eğitimde feda edilecek fert yoktur’ sözünü hatırlatan Ganidağlı, “Bireylerin başarılı ve mutlu olabilmesi için yaşadığı ortam içinde olumlu iletişim kurmaları ve hayata hazırlanmaları çok önemlidir” diye konuştu.

Ganidağlı, engelli öğrencilerin hazırladıkları gösterilerde çeşitli iletişim araçlarını kullanarak engelleri nasıl aştıklarını göstereceklerini belirterek, topluma ‘engelleri birlikte aşalım’ çağrısında bulundu.

Daha sonra Halime Çavuş İşitme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileri, hazırladıkları gösterileri sundu. Kendilerini izlemeye gelenlerden büyük alkış alan öğrenciler, kimi zaman duygulandırdı, kimi zaman ise güldürdü.

Öğrenciler, hazırladıkları ilk oyunda işitme engelli bir ailenin yaşadıkları güçlükleri anlatarak, oturdukları apartmanda çıkan yangın sonucu zehirlenerek hayatlarını kaybetmelerini canlandırdılar. Öğrenciler, sergiledikleri bu oyunla toplumun kendilerine olan bakış açısını ve yetkililerin ise dikkatini çekmeye çalıştılar. İkinci sergiledikleri gösteride ise öğrenciler, ünlü sinema sanatçısı merhum Kemal Sunal’ın oynadığı ‘Bahriyeli’ ve ‘Korkusuz Korkak’ filmlerini canlandırdılar. Üçüncü oyunda da öğrenciler, Türk kültürüne ait yöresel halk oyunlarını oynadılar. Daha sonra ‘Türkiye’ yazısı ile birlikte Türk Bayrağını dalgalandırdılar. Bu esnada gösteriyi izleyen davetliler ise, öğrencileri ayakta alkışladılar.

Son olarak öğrenciler, ‘Yetenek Sizsiniz’ yarışmasından alıntı yaparak canlandırdıkları oyunda ‘En Büyük Yetenek, Engelleri Aşabilmektir’ mesajını verdiler. Kendilerinin de bu vatanın birer ferdi olduğunu gösteren bu oyun sonrası davetliler işitme engelli öğrencileri ayakta alkışladı. Çeşitli skeç ve oyunlarında yer aldığı gösteriler davetliler tarafından büyük beğeni toplandı.

Halime Çavuş İşitme Engelliler Okulu Aile Birliği Başkanı Selma Çelikoğlu, özellikle kitap kaynaklarının işitme engelli öğrencilere yönelik olmasını isteyerek, “Öğrencilerimiz, normal kitapları okuma ve anlama açısından çok fazla zorlanıyor. Bir kelimeyi bile işitme engelli çocuklara anlatmak çok zor. Ama bir hikaye kitabını görseliyle birlikte, yazısı da aynı şekilde olursa bu çocuklar anlayacaktır. Ayrıca bu sayede işitme engelli çocukların konuşması da kolaylaşacaktır” dedi.

İşitme engelli çocukların normal çocuklardan çok daha fazlasını hissederek gözleriyle anlattıklarını düşündüğünü belirten Çelikoğlu, işitme engelli çocuklardan erken yaşta işitme cihazının olmasının büyük önem taşıdığını ifade ederek, şunları söyledi: “Ayrıca erken yaşta eğitiminde büyük önem taşıyor. Çünkü biz, ailesi olarak çocuklarımız neler yapabileceğimiz çok iyi bilmiyoruz. Bu yüzdende çocuklarımıza istediğimiz şekilde yardımcı olamıyoruz. Ama bu tür engelli çocuğu olan aileler özel bir eğitim alırsa çocuklarına daha fazla yardımcı olurlar. Bu yüzden aile eğitimi, çocukların erken yaşta eğitimleri ve erken yaşta işitme cihazı alınması çok önem taşıyor”.

İşitme Engelli Öğrenci Velisi Sevtap Pideci de, bu akşam işitme engelli çocukların hazırladıkları gösterilerle neler yapabileceğini herkese bir kez daha kanıtladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti: “Normal çocukların arasına katıldıklarında sadece engelleri duyamadıkları için konuşamamalarıdır. Ama toplumumuzda bunu engel olarak görmediği taktirde bizleri de çocuklarımızı da çok mutlu ederler. Bizim çocuklarımızın normal çocuklardan hiçbir farkı yok, hatta normal çocuklardan daha fazla yetenekleri var”.
Kaynak: İHA