Hakkari’de Başıboş Hayvan Sorunu

Hakkari’de yıllardır önüne geçilemeyen başıboş hayvan sayısının her geçen gün artması, trafiği adeta durma noktasına getirdi.

Hakkari’de Başıboş Hayvan Sorunu

Hakkari Belediye Başkanlığı Zabıta Müdürlüğü tarafından yıllardır bir dizi önlem alınmasına rağmen önüne bir türlü geçilemeyen başıboş hayvanlar, cadde ve sokakları sürü halinde mesken tutmaya devam ediyor. Yaklaşık 5 yıl önce zabıta ekipleri başıboş bırakılan hayvanları şehirden uzaklaştırmak için Otluca köyü yolunda bulunan kapalı alana koyuyordu. Ancak bununla da başa çıkamayan zabıta ekipleri daha sonra hayvanları toplayarak kamyonlarla şehir dışına çıkarttı. Bunda da başarılı olamayınca çarşı merkezinde dolaşan hayvanları yeşil boya ile mühürleyerek sahiplerine ceza kesen zabıta ekiplerinin çalışmaları, soruna çözüm olmadı

Geçen yıl olduğu gibi bu yılda sayıları her geçen gün artan başıboş hayvanların, Devlet Hastanesi Caddesi ve şehrin değişik noktalarında sürü halinde dolaşması trafiği tehlikeye düşürüyor. Hayvanların merada olması gerektiğini belirten vatandaşlar, ancak dar gelirli ailelerin çoban parası ödeyemedikleri için merkezde besleyerek böylece ailelerinin geçimlerini bu hayvanların sütünden sağladıklarını söylediler.

Hakkari Belediye Başkanlığı Zabıta Müdürlüğü yetkilileri ise, başıboş hayvanlarla mücadelelerinin devam edeceğini belirttiler. Yetkililer, “Hayvanları defalarca il dışına çıkarttık. Ceza kestik, bu da olmadı. Hayvanları toplamak için iki hayvan bakıcısı tutuk. Şu anda da çarşı merkezi ve şehrin değişik noktalarında hayvanları topluyorlar. Daha önce topladığımız hayvanları Van’ın Başkale ilçesi sınırına, Hakkari’in Şemdinli ilçesi sınırına götürüp bıraktık. Ancak yine gidip getirdiler. Bundan sonra öyle uzak bir yere götüreceğiz ki yerini bile kimseye söylemeyeceğiz. Hayvan sahiplerini burada uyarıyoruz. Yaptığınız ayıptır, yeter artık. Bu hayvanları meraya götürün” dedi.

Kaynak: İHA