Bir Tek O Kaldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yeşildere heyelan bölgesindeki yıkımlarda sona geldi.

Bir Tek O Kaldı
153 yapıdan 152’sinin yıkımı tamamlandı. Kalan tek bina için hukuki sürecin bitmesi bekleniyor.
Kentsel dönüşüm projeleri ile kenti “dönüştüren” İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yeşildere’deki yıkım çalışmalarında sona gelerek bölgede yer alan 153 yapının 152’sinin yıkımını tamamladı. Geriye tek kalan yapının hukuki sürecinin tamamlanmasının ardından bölgedeki yıkımlar bitecek ve bölge “adı gibi” yeşillendirilmiş olacak. Yeşildere'ye şimdiye kadar mavi servi, erguvan, fıstık çamı gibi çeşitli türlerden toplam 665 adet ağaç dikildi ve Kıyı Tasarımı projesi kapsamında Kordon'dan çıkarılan 12 bin metrekarelik rulo çim serildi.

Büyükşehir Belediyesi, Yeşildere heyelan bölgesindeki vatandaşları, Temmuz 2013'te Noter huzurunda çekilen kurayla Uzundere’deki yeni konutlarına kavuşturmuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN NELER YAPILDI?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1/25.000 ölçekli plan ile kent bütününde 4700 hektarlık “Sağlıklaştırma/ Yenileme Program Alanları”nı belirledi. Bu alanlarda bugüne kadar yapılan çalışmalar şöyle özetlendi:
KADİFEKALE
Kadifekale’de 42 hektar büyüklüğündeki heyelan bölgesinde bulunan 1968 yapının tamamının tahliye ve yıkımı tamamlanarak bölge ağaçlandırılmaya başlandı. Bakanlar Kurulu'nun “Afete Maruz Bölge” ilan ettiği İmariye, 19 Mayıs, Vezirağa, Hasan Özdemir, Yeşildere, Kosova, 1.Kadriye, Altay ve Kadifekale mahallelerindeki 1968 yapı için yaşayan vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak amacı ile 20 Temmuz 2006 tarihinde kamulaştırma kararı alınmıştı. Proje sonucunda İzmir, 420 dönüm büyüklüğünde bir kent ormanına kavuşacak. Toplam maliyet yaklaşık 200 milyon TL.

GÜRÇEŞME
Birinci derecede deprem kuşağında olan İzmir’de 2 hektarlık Gürçeşme heyelan bölgesinde yer alan 120 binadan 118’i yıkıldı. Binaların yıkımlarının en kısa sürede tamamlanarak alanın yeşil alan olarak kente kazandırılması hedefleniyor. Projenin toplam maliyeti
20 milyon TL’yi aşıyor.

BAYRAKLI
Bayraklı Belediyesi tarafından sınırları belirlenen, Çanakkale-İzmir Otoyolu ile Altınyol arasındaki Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallelerinin büyük kısmını içeren 60 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin Meclis kararı sonrasında harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, alandaki tüm planlama çalışmalarını tamamladı. Haziran 2013'te projeyi kamuoyuna tanıtan Büyükşehir Belediyesi, Ekrem Akurgal Rekreasyon Alanı Sosyal Destek Merkezi'nde hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri yaparak “Konut / İş yeri sözleşmesi” imzalamaya devam ediyor.

UZUNDERE
32 hektarlık büyüklüğündeki alanda 497 yapı, 1172 bağımsız bölümü kapsayan Uzundere Mahallesi için hazırlanan projede, 149 bin metrekare konut alanı, 66 bin metrekare rekreasyon alanı, park alanları ve çocuk oyun alanları ile 10 bin metrekare ise sosyal donatı olarak ayrıldı. Alandaki tüm çalışmalar tamamlanarak, Uzundere İletişim Merkezi'nde hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri yapılıp “Konut / İş yeri sözleşmesi” imzalanmaya devam ediyor.

EGE MAHALLESİ
İzmir Yeni Kent Merkezi’nin güneyinde, batıda İZBAN hattı, kuzeyde sanayi alanları, güney ve doğuda Melez Çayı ile sınırlanan Ege Mahallesi’nin yaklaşık 7 hektarlık kısmından oluşan “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” için, oluşturulan Danışma Kurulu gözetiminde bölgedeki tüm çalışmalarını tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, projeyi önümüzdeki günlerde kamuoyuna tanıtacak.

BALLIKUYU
4 bin 354 yapıyı kapsayan 48 hektarlık Ballıkuyu projesi ile diğer projelerde olduğu gibi “Yerinde Dönüşüm” hedefleniyor. Yapıların ölçüm çalışmaları ile kentsel vizyon ve kentsel tasarım çalışmaları devam ediyor.

AKTEPE- EMREZ
Gaziemir’in Aktepe ve Emrez bölgelerinde de 122 hektarlık alanda “Kentsel Dönüşüm” projesi uygulamak için çalışmalarını tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, alandaki yapıların ölçümünü tamamladı, kentsel vizyon ve kentsel tasarım çalışmaları devam ediyor.

ÖRNEKKÖY
Jeolojik etüdü onaylanan 18 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin ön fizibilite raporu hazırlandı. Alanda 697 yapının ölçümüyle birlikte mevcut durum tespitleri tamamlandı. Kentsel tasarım ve planlama çalışmaları devam ediyor.

İLÇE BELEDİYELERCE YÜRÜTÜLEN PROJELER
Büyükşehir Belediyesi’nce Bayındır Necati Uza-Hatay-Yenice (13 hektar) ile Torbalı Çaybaşı (5,7 hektar) Kentsel dönüşüm projelerinde uygulama yetkisi Bakanlar Kurulu onayı sonrası ilgili ilçe belediyelerinin talebi ile kendilerine devredildi. Söz konusu projelerde çalışmalar devam ediyor.
Kaynak: İHA