İlçesinin 280 Yıllık Tarihini 10 Yılda Kitap Haline Getirdi

Ordu'nun Kumru ilçesinde İsmet Erçal isimli iş adamı 10 yıl çalışarak ilçesinin 280 yıllık tarihini ve 520 sülalenin soy ağacını kitap haline getirdi.

İlçesinin 280 Yıllık Tarihini 10 Yılda Kitap Haline Getirdi

Osmanlı döneminde 2. Mahmut tarafından yaptırılan ilk nüfus sayımı olan 1831 yılında başlayan ve 1834 yılında evraklara yazımı biten tarihi vesikaları da inceleyen Erçal, ilçenin 520 sülalesinin soy kütüğünü de çıkarttı.

400 sahifelik kitapta şu anda nüfusu 120 bini bulan Kumrulular, kendi tarihlerine ve atalarının kim olduğuna ulaşabiliyor.

Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanı Yaşar Celep'in yardımı ile Kumru'nun ilk nüfus sayımı sonuçlarının bulunduğu 1834 ve ikinci nüfus sayımı 1880 yılını Ankara ve İstanbul arşivlerinde Türkçe'ye çevirerek kitap hazırlandı.

Kumru yöresi tarihi kitabı hakkında bilgi veren iş adamı İsmet Erçal, şunları söyledi:
"Kumru yöresi tarihi kitabına 10 yıl önce başladım. İstanbul'da Osmanlı arşivlerine girdik ve Osmanlı arşivlerinde Yaşar Celep hocanın öncülüğünde Türkçe'ye çevirttirdik. Tabi buna sebep olanda Ordu'da yazarımız Mithat Baş ve Şinasi Tepe'ye başta teşekkür ediyorum. Ve bu kitabı 1834 yılı 2. Mahmut'un yaptırmış olduğu nüfus sayımında bizim Kumru'da 520 sülale bulunmaktadır. 36 köyde bütün sülalelerin isimlerini Türkçe'ye çevirttirdik. Bunların da 1834'ten 2004 nüfusuna herkes şeyini alabiliyor. Birde 1880 nüfusu var Osmanlı arşivinin. Bu da Ankara'da. Ankara akit defterinde Ankara Nüfus Müdürlüğü'ne giderek buradaki isimleri de alarak soy ağacını birleştirmiş olduk. Yani Kumru 1834'ten günümüze kadar yani 170 yıllın nüfusunu burada herkes sülalesini görmüş oluyor. Yani bir nevi Kumru'nun soy ağacını çıkartmış olduk. Hatta bu Kumru yöresi tarihi ve soy ağacı olarak geçen bir kitaptır."
Kumru Belediye Başkanı Ahmet Günan Hatipoğlu ise, "Tabi biz hep şunu söyler, duyardık, iç kesimdeki ilçelerimiz her ne kadar nüfus olarak daha sınırlı olmuş olsalar da geçmiş dönemlerde yaşamanın tercih edildiği alanlar, havadar alanlar olarak konuşulur, bizde böyle bilirdik. Tabi ki bugünde sahile bir yönelme var. Bizim ilçemiz olsun içerideki diğer ilçeler olsun temiz havasıyla yaylalarıyla vazgeçilmez duruma getirilebilecek bir ilçe. İlçemizin tarihi dokusu noktasında da değerli Kumrulu iş adamımız İsmet beyin çalışmalarını memnuniyetle karşıladık. Kendisi Kumru tarihine ilişkin bir kitap oluşturmuş. Açıkçası biz Hatipabdullah Efendi'den gelen bir nesilden olduğumuzu bilmiyorduk. Kendisi sayesinde bunu da öğrenmiş olduk. Teşekkür ediyoruz. Yani güzel bir çalışma Kumrumuzun ailelerinin köyle itibariyle derlenip toparlandığı düzgün bir çalışma oldu. Kumrulu hangi aileden geldiğini merak ediyorsa İsmet bey'in çalışmalarında görebilir“ dedi.

Kaynak: İHA