Mimar Sinan Samsun’da Anıldı

Mimarlar Odası Samsun Şubesi, Mimar Sinan’ı 426. ölüm yıl dönümünde düzenlediği etkinliklerle andı.

Mimar Sinan Samsun’da Anıldı

Mimarlar Odası Lokali’nde düzenlenen etkinliğe Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay, Canik Başarı Ünivesitesi Mimarlık Bölümü Başkanı Ümit Kalfaklı, Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, öğretim üyeleri ve çok sayıda mimarlık fakültesi öğrencisi katıldı.

Etkinlikte bir konuşma yapan Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, "Çevresiyle, doğayla ve insanla barışık bir yapılaşmanın görkemli anıtsal örneklerini mimarlığın evrensel değerleriyle buluşturan Mimar Sinan’ın eserleri, günümüzde dahi bulundukları kentleri biçimlendirmekte, yaşamımızı etkilemektedir. Koca Sinan’ı andığımız bugünlerde ne yazık ki toplumumuza uygarlığımızın esenlikli bir geleceği adına güzel şeylerden söz edemiyoruz. Büyük ustayı ölüm yıl dönümü nedeniyle saygıyla anarken, 'Sinan’a saygısızlık' şeklinde nitelediğimiz, yönetimlerin, kent kimliklerini ve siluetlerini yok eden, statikten yoksun, sosyal, ekonomik ve kamusal kayıplara neden olan, 'kent suçu' niteliğindeki uygulamaları yeniden bir kez daha birlikte düşünelim istiyoruz. Bu kapsamda ülke yöneticilerini, yerel yönetimleri, yatırımcıları ve ilgili tüm kesimleri kentlerimize, Koca Sinan’a ve oluşturduğu eşsiz değerlere sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.

Konuşmanın ardından davetliler Mimar Sinan’ın birçok projelerinin sergilendiği röloveleri inceledi. Daha sonra Mimar Sinan’ın yaptığı eserleri konu alan ‘Mimari ve Aşk’ belgesel gösterimi davetlilere izletildi.
Kaynak: İHA