Belediyeden 'Hatimmatik' Hizmeti

Tokat'ın Zile ilçesindeki mezarlıklara belediye tarafından bir süre önce monte ettirilen "hatimmatik" cihazları sayesinde, kabristanlarda Kur'an-ı Kerim okunuyor.

Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe dışında yaşayan Zilelilerin, yakınlarının mezarını sanal ortamda ziyaret edip dua okuyabilmesi için 3 boyutlu görüntülerin yer aldığı "www.kabirdua.com" adlı internet sitesini kurduklarını anımsattı.
Bu çalışmaları dolayısıyla vatandaşlardan teşekkür mesajları aldıklarını dile getiren Vidinel, "Bir gün kabir ziyareti yaptığım sırada, 1-2 mezarlıkta 100-200 yıl önce ölen birilerinin mezar taşını okudum. Bu ziyarette, mezarlıklarda hatim uygulaması yapabilir miyiz diye biraz düşündüm. Gerekli araştırmaları yaptım, ilçemizdeki 3 mezarlığımıza yaklaşık 1 yıl önce hatimmatik kurduk ve faaliyete geçirdik" diye konuştu.

Bu uygulama kapsamında mezarlıklarda hatim okunduğunu belirten Vidinel, "Cuma günleri sala ile cuma namazı ezanı arasında mezarlıklarımızda hatim okunuyor. Mübarek günlerde, bayram arifelerinde ise mezarlıklarda gün boyunca hatim okunuyor" dedi.

Vatandaşların bu uygulamadan memnun olduğunu ifade eden Vidinel, "Bu uygulamayla ebediyete intikal etmiş bütün geçmişlerimizin ruhuna hatim okutmuş oluyoruz. Bu uygulamadan dolayı birçok vatandaşımız bizzat ziyarete gelerek veya telefonla arayarak teşekkür etti. Sanırım bu uygulama birçok belediyemizde yok" şeklinde konuştu.


Kaynak: AA