Özgürlüğü Sigortalı İşe Bağlı

Trabzon'da karıştığı maddi hasarlı trafik kazası sebebiyle 2 yıl hapse çarptırılan ve bir süre cezaevinde kaldıktan sonra denetimli serbestlik uygulaması kapsamında kalan cezasını bir camide ücretsiz temizlik yaparak çeken hükümlü, sigortalı bir işe başlaması halinde tamamen özgürlüğüne kavuşacak.

Akçaabat ilçesi Işıklar beldesi Orta Mahalle'de oturan Bahtiyar Server (27), oto tamircisi olarak çalıştığı şirketin otomobili ile beldedeki bir virajdan dönerken, aşırı hız ve yoldaki mıcır sebebiyle kontrolden çıkarak takla attı. Kazadan hafif yaralı olarak kurtulan Server'in araçtan inmesi sonrası otomobil alev alarak yandı. Bu olayın ardından söz konusu şirket, kaskosu ile sigortası bulunmayan otomobili izinsiz alıp kaza yaparak şirketi zarara uğrattığı gerekçesiyle Server'den şikayetçi oldu.
Hakkında Akçaabat Asliye Ceza Mahkemesinde dava açılan Server, mahkemece 2 yıl hapse çarptırıldı. Mahkemenin hükmünün Yargıtayca onanarak kesinleşmesi sonrası cezaevine giren Server, 10 gün cezaevinde kaldıktan sonra denetimli serbestlik uygulamasından yararlanmak için Trabzon Cumhuriyet Savcılığına bağlı Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne başvurdu.
Bunun üzerine denetimli serbestlik uygulamasından yararlandırılan Bahtiyar Server, hapis cezası yerine 121 gün kamu yararına ücretsiz çalışarak cezasını tamamlaması amacıyla yaşadığı beldedeki Orta Mahalle Merkez Camisi'ne gönderildi.
Yaklaşık 85 gündür, savcılık görevlilerinin kontrolünde, hafta içi her gün 4 saat camide ücretsiz temizlik işleri yaparak cezasını çekmeye devam eden Server, tamamen özgürlüğüne kavuşması için ya 36 gün boyunca camide her gün 4 saat ücretsiz çalışacak ya da sigortalı olarak işe girecek.
Denetimli serbestlik uygulaması dolayısıyla yasa gereği sigortalı işe girmesi halinde kalan cezasını çekmeden özgürlüğüne kavuşma imkanı olan Server, özgürlüğü için sigortalı iş istiyor. Böylece, inşaatta çalışarak kendisinin de aralarında bulunduğu 4 çocuklu ailesini geçindirmeye çalışan babasına destek olmak isteyen Server, buna rağmen denetimli serbestlik uygulamasından memnun.
Bahtiyar Server, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oto tamircisi olarak çalıştığı şirketin otomobili ile talihsiz bir kaza yaptığı için 2 yıl hapis cezası aldığını ve 10 gün cezaevinde kaldıktan sonra denetimli serbestlik uygulamasından yararlanarak camide ücretsiz çalışmaya başladığını belirterek, cezasını tamamlamak için caminin temizlik işlerini yaptığını ifade etti.

Uygulamadan kendisinin yanı sıra cemaatin de memnun olduğunu anlatan Server, "Sigortalı bir iş bulsam zaten özgür bırakıyorlar. Sigortalı iş bulamadığım için buradayım. Devlet gerekeni yaptı. Hatasız kul olmaz. Dünyada yaşadığımız sürece başımıza her türlü olay gelebilir. Suça karışan insanları yadırgamamak, iyi niyetli olmak, onlara sahip çıkmak lazım. Bize sahip çıkmasalar belki daha kötü şeyler olur. Cezaevi koşullarına göre ise camideki koşullar çok çok daha iyi" dedi.

- "Mevlana'yı Mevlana yapan hoşgörüdür"
Cami imamı Ali Dertli de Server'in camiye gönderilmesinden önce caminin temizlik işlerini müezzin ile yaptıklarını, şadırvan temizliği için de bir kişiye ayda 500 lira ödediklerini ifade etti.

Server'in caminin ve şadırvanın temizliğini yapmaya başlaması sonrası şadırvan temizliğine harcadıkları paranın camiye kaldığını söyleyen Dertli, "Server bize geldiği zaman ona dinimizin evrensel olduğunu, insan hayatında bu tür olaylar olabileceğini, bu olaylar ile hepimizin hayatımızda karşılaşabileceğimizi söyledik. Ona sahip çıktık" diye konuştu.

Uygulamadan kendilerinin ve Server'in çok memnun olduğunu ifade eden Dertli, şunları kaydetti:
"Devletimize bu imkanı ona ve bize sağladığı için çok müteşekkirim. Suça karışan insanlar bizim evladımız, kardeşimiz, annemiz, babamız. Onları topluma kazandırmak lazım. Hepimiz suçlu adaylarıyız. Yarın bizim de başımıza bu tür olay gelebilir. Hal böyle olunca devlet, millet, biz imamlar ve insanlık olarak bu insanlara sahip çıkmak lazım. Çünkü insan suça meyilli bir varlıktır, olabilir. Biz bunlara sahip çıkarak hayatın, dinimizin, devletimizin güzelliklerini onlara sunarak bir daha böyle olaylara karışmamalarını sağlayabiliriz. Mevlana'yı Mevlana yapan hoşgörüdür."
Kaynak: AA